Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL
Bylo tomu tak i v říjnu 1980 v restauraci hotelu Zlatá
stezka, kterému ovšem místní říkali postaru Černý kříž.
Týden durynské kuchyně, z jehož zahájení jsou naše snímky,
tu probíhal od 21. do 27. října.
Šéfredaktor tehdejšího krajského deníku Jihočeská pravda
Antonín Bezděčka, původem bodrý Moravan, a také můj šéf,
říkal: "Pamatuj si Zdeňku - Germáni nejsou žádní gurmáni."
Určitě měl pravdu, ale zájemci o typická jídla z Durynska,
kde měly Prachatice družbu (dnes bychom řekli partnerství) s
městem Neuhaus am Renweg v kraji Suhl v Německé demokratické
republice, se vždy našli. Dovedli ocenit například durynskou
paprikovou klobásu či durynské knedlíky nebo speciální
polévku solianku. Tato "krojovaná" kuchyně pracuje také s
uzeným masem, cibulí, kvašenými okurkami a rajským
protlakem. Zná i ovoce, třeba na durynský ovocný koláč.
Jakoby náhodou jsme se při focení potkali v kuchyni a "na
place" restaurace Zlatá stezka s krajským štábem
Československé televize z Českých Budějovic, redaktorem
Janem Chmelíkem (na snímcích není, ale musel být někde
poblíž) a kameramanem Jaroslavem Křešničkou. Tak máte dnes
vzácnou příležitost aspoň zahlédnout vynikajícího
televizního kameramana při práci. Točilo se z ruky,
reportážní kamerou, na drahý film, tedy žádné dnešní video,
kde můžete točit, mazat a začínat znovu...
Černobílé Prachaticko představuje cyklus fotoreportáží z
archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla, který je
nejdéle sloužícím novinářem našeho regionu. Reportáže
vnikaly od 70. do 90. let v době, kdy psal a fotil pro
týdeník Hraničář, deník Jihočeskou pravdu i prachatický
městský zpravodaj "Péčko". Jde o unikátní archiv čítající
desítky tisíc fotografií a tisíce reportáží, obsahující
často jinde nedochovaný zpravodajský a historický materiál.
Není bez zajímavosti, že Zdeněk Přibyl má za sebou také
práci redaktora, kameramana a technika krajského televizního
studia Mirky Bezroukové v Českých Budějovicích.
|