Text: ZDENĚK PŘIBYL, foto: ZDENĚK PŘIBYL a Zdeněk Krejsa
Paní Čokoláda, jak senioři pohotově překřtili Marcelu
Krčálovou, jim o čokoládě půldruhé hodiny vyprávěla v pořadu
připraveném SeniorPointem Prachatice a Montessori školou
takové věci, že o nich v životě ještě neslyšeli.
Začala historií čokolády, která je stará dobré tři tisíce let. A
hned potom praktickou ukázkou, jak chutnají drcené kakaové
boby, které jsou základní surovinou čokolády, a jak takový
bob vypadá. Téměř po každé informaci následovala ochutnávka
a po ní lok pramenité vody, to aby se chutě nemíchaly. O
seniory celou dobu vzorně pečovala a kávu jim roznášela
Hanka Rabenhauptová.
Kolem stolu defilovala postupně na ochutnávkové kousky
nalámaná nejprve bílá čokoláda posypaná drcenými boby,
následovala zelená čokoláda s téměř neuvěřitelnou příchutí
slaniny. Jedno překvapení střídalo druhé v rychlém sledu.
Pravda, některé druhy čokolády byly tentokrát jen na ukázku
a pro informaci, ale to vůbec nevadilo.
Pozvání na setkání s čokoládou, které Marcela Krčálová už
jednou v Prachaticích uspořádala, a to v městské knihovně
před více než dvěma roky, znělo slibně: Přijďte si
poslechnout něco o historii, výrobě a především blahodárných
účincích pravé poctivé čokolády, starodávného a téměř
posvátného nápoje Mayů či Aztéků, a poznejte čokoládu jako
potěšení, lék a přítele.
Toho všeho se účastníkům čokoládového setkání dostalo od
příjemné odbornice měrou vrchovatou. A čokoládu už od soboty
senioři připravují a upíjejí ještě s větší úctou...
|