Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL
Regionální novináři ji navštěvovali v
pravidelných intervalech. Snímky našeho fotoreportéra Zdeňka
Přibyla v cyklu Černobílé Prachaticko z 12. července 1976
ukazují, že laboratořím se v závodě věnovala vždy velká
pozornost.
Další fotografie jsou z listopadu 1980 a je
na nich vidět, že převážně ženy pracující ve středisku
sýrárny a zracích sklepů neměly při výrobě sýru Moravský
bochník žádnou lehkou práci. Prachatická mlékárna se po
rozsáhlé modernizaci v 70. letech jako Madeta Prachatice
specializovala na výrobu přírodních sýrů Jadel, Akawi,
Mozzarella a Balkánského sýra. První dva druhy vyvážela
dokonce při dodržení přísných podmínek i na komplikované
trhy na Středním východě.
Poslední mléčné výrobky tu prachatičtí
mlékaři vyrobili v květnu 2012. Dnes stojí místo mlékárny
supermarket. Historie mlékárny v Prachaticích, která tu na
místě předchozí městské elektrárny fungovala od konce roku
1947, by si už vyžádala samostatný článek.
Černobílé Prachaticko představuje cyklus
fotoreportáží z archivu černobílých negativů Zdeňka Přibyla,
který je nejdéle sloužícím novinářem našeho regionu.
Reportáže vnikaly od 70. do 90. let v době, kdy psal a fotil
pro týdeník Hraničář, deník Jihočeskou pravdu i prachatický
městský zpravodaj "Péčko". Jde o unikátní archiv čítající
desítky tisíc fotografií a tisíce reportáží, obsahující
často jinde nedochovaný zpravodajský a historický materiál.
|