Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Na liteře o pašerácích, pytlácích i spolupráci přes hranice

VIMPERK- 20/11 2021 - 13:32 – V sále hotelu Zlatá hvězda byla v programu Šumavy litery otevřena výstava Šumavsko - bavorská hranice, převaděči a pašeráci.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Výstavu, ke které rovněž přes hranice spojili své síly Šumavský zapsaný spolek z Vimperka a bavorský vlastenecký spolek z Ohetaleru Riedlhütte, si můžete prohlédnou v hotelu Zlatá hvězda ještě dnes, v sobotu, do podvečerních hodin.

Podnět k výstavě vzešel od předsedkyně Šumavského z. s. Růženy Váchové, která ke spolupráci získala řadu lidí z obou stran hranice, samozřejmě včetně svého muže Václava Váchy. Ten také výstavou provedl první návštěvníky a bavorské hosty. Ačkoliv je podle jeho slov obtížné přinést něco zásadně nového k zavedenému tématu pašeráků, převaděčů a pytláků na česko-bavorských hranicích, předností této výstavy je vedle perfektního technického zpracování komplexnost obsahu panelů a řada osobních zkušeností aktérů.

Připomněl například rodáka ze Smrčné u Vimperka, vyučeného typografa a pozdějšího šéfredaktora Šumavského hraničáře. Ten ve svém domku přechovával osoby čekají na přechod přes hranice, a pak je většinou předával známému převaděči Kilianovi Nowotnému. Ten byl zároveň pašerákem a při převádění lidí pašoval do Bavorska cigarety a cigaretové papírky.

Předseda spolupořádajícího bavorského spolku Heimatverein d'Ohetaler Riedlhütte Hans Schopf ve své promluvě také trochu s humorem připomněl, že hlavně pašeráctví a pytláctví byly kromě dalších činností společné pro lidi z obou stran hranice. Také proto, že pašeráci a pytláci v podstatě ubírali z panského, těšili se mezi lidmi vesměs sympatiím.

Na vernisáž výstavy plynule navázala talkshow s Heinrichem Vierlingerem. Bývalý důstojník německého Bundeswehru, který od základní 18měsícní vojenské služby po léta dobrovolně a pak profesionálně sloužil v kasárnách ve Freyungu, byl jedním z prvních, kdo se po sametové revoluci v Německu začal učit česky. Také ve Vimperku po celý večer mluvil česky, jen své bavorské kolegy v úvodu pozdravit v jejich a své mateřštině.

Podle pravidel - ostatně platných obdobně i i pro armádu na české straně - se vojáci Bundeswehru nesměli přibližovat ke státní hranici. Takže se tam dostal poprvé až v roce 1968 s malou německo-americkou hlídkou. Dnes organizuje Heinrich Vierlinger, jehož koníčkem vždy byla historie a zeměpis, každý rok jednou nebo dvakrát dálkové pochody do Čech, do Příbrami. Je také horlivý propagátorem spolupráce a přátelství lidí obou partnerských měst Freyungu a Vimperka.

Besedu citlivě moderoval spisovatel Martin Sichinger a aktivně se do ní zapojoval dlouholetý celník ze Strážného Dušan Žampach. Ten mimo jiné připomněl první přeshraniční obchodní kontakty už v šedesátých letech minulého století, kdy si bavorský soukromník jezdil do Čech přes Strážný pro dřevo, které zprvu kupoval na stojato v šumavském lese. Později se přeprava dřeva do Bavorska zdokonalila a přesunula se zčásti na železnici. Na přetřes přišlo i novodobé otevření hraničního přechodu Strážný -Philippsreut před 50 lety. Zatímco na bavorské straně mělo mimořádnou publicitu a novináři na místě tábořili týden předem, na české straně se vše tutlalo.

Opakovaně tu v průběhu letošní Šumavy litery ve Vimperku zaznělo poděkování Hansovi Preslovi a také hejtmanovi okresu Freyung - Grafenau Franzovi Schumertlovi, kteří se zasloužili o otevření přechodu. Hans Presl, rodák z Přední Výtoně, tehdy Heurafflu, měl velkou zásluhu také o vytvoření Národního parku Bavorský les a málo se dosud ví, že se klidně vypravil jednat i s československou vládou do Prahy...

Heinrich Vierlinger promluví opět česky i dnes, v sobotu, ve vimperském hotelu Zlatá hvězda, zhruba v 16:00, na závěr maratonu proslovů k hlavnímu tématu letošního 7. ročníku Šumavy litery, kterým je Pohraniční stráž – oslavovaný i nenáviděný služebník totalitní moci.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Senioři ocenili Prachatickou buchtu a zvolili Super dědu

FOTO: Prachatice mají vánoční strom. Huňatý a pichlavý smrk!

FOTO: Operní benefice podpořila prachatické centrum Na půdě

Černobílé Prachaticko 1976: V Prachaticích byla dobrá mlékárna

FOTO: 17. listopad uctili v Prachaticích kyticí i barvami radnice

FOTO: Svatomartinské vítání zimy trochu zmoklo, ale bavilo

FOTO: Benefiční koncert přinesl přes 30 000 nejen pro hospic

FOTO: Do prachatické Nerudovky mířili zájemci o řemesla

FOTO: Ve Volarech odhalili nový pomník obětem zla a násilí

Černobílé Prachaticko 1983: Mravenec pastvinný měl rád Šumavu

FOTO: Když studenti ukazují budoucím studentům, co školy učí

FOTO: Tvořivá dílna s dušičkovým pečivem a kouzly podzimu

Černobílé Prachaticko 1983: Prázdniny se loučily U tří dubů

FOTO: Dubský rybník vydal rybářům své šupinaté bohatství

FOTO: Restaurátor Tomáš Skořepa proti proudu času a nazpátek

FOTO: Vznik Československa před 103 roky oslavil i Husův sbor

FOTO: Fantastický svět čokolády ožil v prachatickém KreBulu

Černobílé Prachaticko 1975: Okresní spartakiáda hodně zmokla

FOTO: Klarinetový soubor Prachatice skvěle oslavil patnáctiny

Černobílé Prachaticko 1983: Aeroklub zval na vylepšené letiště

FOTO: Sto let v českém jazyce oslavilo Gymnázium Prachatice

FOTO: Prachatický dechový orchestr oslavil dvě kulatá výročí

FOTO: Křišťanovický rybník vydal svůj zlatý a šupinatý poklad

FOTO: Svatohavelské posvícení měli s mětýnkami a cejtlováním

FOTO: Staroprachatští vybírali nejlepší utopence po sousedsku

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena