Text a foto pro prachatickoNEWS.CZ Martin Janoušek
Předpověď počasí, perfektní příprava
stanovišť a chuť aktérů si celý den užít – to vše bylo
předzvěstí nádherného kuchařského zápolení. Den měl vrcholit
hodnotící degustací návštěvníků a samozřejmě přísným
rozhodnutím odborné poroty složené z pěti členů. A tak se
stalo.
Úderem deváté z věže místního kostela se
začaly zapalovat ohně pod kotlíky, krájet cibule a maso a
samozřejmě připravovat různé tajné ingredience zlepšující
chuť gulášů. Novinkou letošního ročníku bylo velké
omlazování týmů, takže většina soutěžících přizvala k vaření
své děti a teenagery. Což je fajn, protože si tím
vychováváme následovníky.
V průběhu pět hodin trvajícího vaření bylo
nutné, aby soutěžící doplňovali tekutiny v podobě piva,
posilovali se sladkou svačinkou přinesenou z domova. A to
proto, aby na druhou hodinu odpolední byl kotlíkový guláš
vyladěn na nejlepší možnou chuť a tím byl připraven pro
všechny hodnotící degustátory.
Těch přišlo letos mnoho a ochutnávali,
zaníceně diskutovali nad rozdílností jednotlivých
kotlíkových gulášů a nakonec přidělovali body třem
nejlepším. A výsledek? Na prvním místě se u odborné poroty
umístil guláš od týmu Rumíci s názvem Special guláš a u
veřejnosti vyhrál guláš s názvem Divočák od týmu Přátelé
Chrobolského údolí.
V podstatě ale bylo jedno, jak se kdo
umístil. Důležitější pro všechny bylo užít si nádherný den,
popovídat si s přáteli, trochu se najíst a až do pozdních
večerních hodin si zatancovat s country kapelou Husmen. A
ještě se pomohlo dobré věci - výtěžek z prodeje degustačních
karet bude totiž použit na koupi ventilátoru s regulátorem
pro varhany v kostele Narození Panny Marie v Chrobolech.
|