Text a foto: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL
Po loňském prvním ročníku, na který dorazilo
na dva a půl tisíce lidí do vimperského městského parku, se
letošní ročník Šumavského food festivalu konal v bývalém
vimperském pivovaru pod zámkem. A opět měl mimořádný úspěch,
když sem za krásného letního počasí dorazily v sobotu davy
lidí.
První návštěvníci u vchodu dostávali cider a
pak mohli zamířit mezi desítky stánků s dobrým jídlem a
pitím. Nechyběla sladká ani slaná jídla, káva, několik míst
k posezení, asijská, americká i česká kuchyně. K tomu hráli
dva DJ a děti se mohly vyřádit na hřišti.
Dobré jídlo i pití bylo možné si vychutnat i
v lehátkách nebo na sedačkách z dřevených palet. A to vše v
prostředí, ve kterém se snoubí novější i starší architektura
a které ožilo v duchu toho, jak dnešní mladá generace umí
podobné prostory využít.
Za festivalem, který se okamžitě zařadil mezi
nejnavštěvovanější akce našeho regionu, stojí čtveřice
mladých lidí kolem vimperského Café Mráz. A hlavně pak
Zdeněk Mráz s přítelkyní Pavlou Krejsovou. Ti ve Vimperku
provozují a rozvíjí kavárnu v místě, kde měli dříve Marousků
restauraci.
Proč jste festival začali organizovat?
PAVLA KREJSOVÁ: Vloni jsme si ve Vimperku otevřeli kavárnu
Café Mráz, a jelikož máme rádi dobré jídlo, tak jsme se
rozhodli uspořádat food festival, který v okolí chyběl.
Hlavní důvod byl ten, že gastronomie ve Vimperku potřebovala
trochu oživit. A bylo vidět, že nejsme jediní. Po covidu se
lidé i chtěli více setkávat a první ročník měl proto velký
úspěch. Přišlo kolem 2500 návštěvníků.
Co má festival nabízet?
ZDENĚK MRÁZ: Nabízí velkou škálu jídel, například americké
BBQ, vietnamskou kuchyni, ale i českou kuchyni, kde
například restaurace Sůl a Řepa propojuje gastronomii s
přírodou, ale i francouzské sladké, výběrové kávy, a mnoho
dalšího. Cílem je pozvat lidi na jedno místo, kde mohou
ochutnat, co hrdlo ráčí, a zároveň se setkat.
Pomáhá vám někdo s festivalem organizačně?
Jak náročné je ho připravit?
PAVLA KREJSOVÁ: Za celým festivalem stojí čtyři lidé, kteří
mají na starost konkrétní věci - od produkce, elektřiny,
financí, oslovování stánkařů. Dále nám pomáhají kamarádi se
stavěním stánků, stolů a lavic. Náročné je to hlavně časově,
protože musíte oslovit spoustu stánkařů. Datum letošního
food festivalu jsme si stanovili již loni v říjnu, a ihned
na začátku roku jsme začali poptávat stánkaře, aby měli čas
se rozhodnout, zda se našeho food festivalu zúčastní.
Nejnáročnější je týden před festivalem, kdy se veškeré věci
finalizují.
|