ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Bohemia JazzFest se vrátil do Prachatic úspěšně

FOTOREPORTÁŽ - Návrat asi největšího českého jazzového festivalu na Velké náměstí provázelo úmorné vedro, ale navzdory tomu sem dorazily stovky lidí.

    

 

# Pondělí 17/7 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Jazz nejvyšší světové úrovně se do Prachatic vrátil v sobotu 15. července po osmi letech. Novému vedení radnice se podařilo vyjednat návrat festivalu Bohemia JazzFest na Velké náměstí už krátce po ustavení nového zastupitelstva a koalice. Festival se tu přestal konat po škrtech v rozpočtu po roce 2015. Nové zastupitelstvo na něj uvolnilo z rozpočtu tři sta tisíc korun.

Hlavním organizátorem festivalu je světově uznávaný jazzman Rudy Linka, který pochází z Čech a má v našem regionu chalupu. Ten se rozhodl dostat jazz do historických center starých českých měst a nabídnout ho fanouškům zdarma. A to se mu daří už osmnáct let.

Bohemia JazzFest přitom přinesl na jeden podvečer a večer do prachatického centra oživení, o jakém současná koalice asi mluví. Dorazily stovky lidí, zněl jazz od interpretů nejvyšší světové úrovně, kavárny a restaurace nabídly své předzahrádky a nechyběl ani bar s osvěžujícími nápoji.

Zhruba v 17:30 program zahájil Jaromír Honzák Quintet. „Legendární český basista a pedagog na pražské HAMU přiveze skupinu talentovaných hudebníků, kteří společně natočili pět alb a mnohá byla nominována na cenu Anděl,“ řekl Rudy Linka, když před několika týdny v Prachaticích představoval interprety, kteří v Prachaticích zahrají.

Pak přišla na řadu dánsko-finsko-americká kapela Scandinavian skie in Texas a vrcholem večera bylo vystoupení dua ze San Franciska, které tvoří skvělý kytarista Tuck Andress a soulová zpěvačka Patti Cathcart. Ti už v Prachaticích jednou na Bohemia JazzFestu hráli a získali i dvě nominace na americkou hudební cenu Grammy. „Jejich hudba je vysoce emocionální a přímo duchovní,“ řekl o nich Rudy Linka.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky