ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Fotoohlédnutí za lenorskou Slavností chleba

FOTOREPORTÁŽ - Další oslava božího daru v Lenoře se nesla v tradičním duchu a vládla tu spokojenost. Všude voněl chléb a guláš a nechyběly trhy ani bohatý program.

    

 

# Úterý 25/7 2023 - TEXT A FOTO: Ladislav Beran

Slavnost chleba přináší do Lenory celodenní program, který je zábavou, radostí i vyjádřením úcty zdejší tradici veřejného pečení chleba v historické peci z 19. století. Součástí slavnosti jsou hlavně kulturní vystoupení, bohaté trhy a také soutěže o nejlepší guláš a chléb. Nechybí však ani pečení chleba a česnekových placek ve staré peci.

Letos slavnosti přálo v sobotu 22. července počasí, a to hlavně proto, že alespoň na den ustala úmorná červencová vedra a na slavnosti se dalo volně dýchat. Šlo o první slavnost pro novou starostku Lenory Karolínu Štěpánovou, která ji zahajovala. A především šlo o slavnost opět vydařenou.

Bohatý kulturní program zahájily mažoretky STARLETTE z Českých Budějovic, které navodily příjemnou atmosféru a strhly publikum ke skandovanému potlesku. Poté náves patřila dechové kapele Pepovanka, kterou utvořili hudebníci z celého prachatického okresu. Jejich vystoupení bylo velmi pěkné a závěrečná směs písní od skupiny ABBA byla ukázkou, že této kapele nejsou kromě polky nebo valčíku cizí ani modernější sklady.

Nechyběl ani skákací hrad, tvořivé dílny pro děti a mnoho her a zábavy. Za celý den se tu vystřídalo mnoho lidí. My jsme se s fotoaparátem věnovali dopolednímu programu a lidé, které jsme potkávali, vyjadřovali se slavností spokojenost.

Nejlepší chleba do soutěže přihlásila nakonec vimperská pekárna Hanžl. Na druhé místo umístila porota pekárnu Kodádek z Vodňan a třetí skončil chléb z SPcafee z Veselí nad Lužnicí. Alespoň cena za nejlepší guláš pak zůstala doma v Lenoře, když ji získal Chrapan Tým.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky