ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Lažiště oženila dalšího Pazderníka a Konopičku

FOTOREPORTÁŽ - S dožínkami nastává na Šumavě a jihu Prácheňska čas Staročeských konopických. Jedním z prvních míst, kde se letos konala, byla Lažiště.

    

 

# Neděle 13/8 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Na začátku konopické v Lažištích vládlo včera 12. srpna velké vedro a stará dožínková fraška, která se odehrává v režii dívek a vdaných žen, se tu konala podle tradičního scénáře. Snad jen přemlouvání Pazderníka se zdálo delší, než bývá obvyklé, ale o to intenzivnější bylo.

V patnáct hodin se dostavil k hospodě pro muzikanty Kecal s ženami a společně pak došli pro dívky a další ženy, aby nakonec přece jen přesvědčili Pazderníka, aby se vyrazil na Konopičku bydlící za humny alespoň podívat. Veselé vdavky nakonec klaply a Pazderník a Konopička se zamilovali tak horoucně, až od toho vzplála jejich chudá slaměná chaloupka.

Konopická se vyznačuje hlavně ve své první části humorem, který odpovídá třeba známé televizní šarádě Partička a ženám, Kecalovi, Pazderníkovi a Konopičce se dařilo jím diváky pobavit. Zejména dialogy ozývající se z chaloupky, ve které dali Pazderník a Konopička průchod své žhavé vášni, stály za to.

Konopická spálením jejich chaloupky nekončí, ale zábava má pokračovat až do rána. Začátek do vzplanutí lásky ženicha a nevěsty však bývá nejsledovanější a nejfotogeničtější. V minulosti to přitom bývalo tak, že pro větší parodičnost celé frašky roli ženicha hrála žena a roli nevěsty muž. Dnes se toto rozdělení rolí ustálilo na tom, že Pazderníka i Konopičku hrají muži a dobře tím baví hlavně dívky a ženy.

Tak tady je fotoreportáž o tom, jak v Lažištích vzplála velká láska dožínková…

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky