ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Slavnosti dřeva letos s famózní skupinou Jelen!

FOTOREPORTÁŽ - Devětadvacátý ročník volarských Slavností dřeva se organizátorům povedl hlavně co do bohatosti programu. A byl tu udělen i řád obnošeného dřeváku.

    

 

# Pondělí 21/8 2023 - TEXT A FOTO: Ladislav Beran

Slavnosti uváděl o uplynulém víkendu 19. a 20. srpna ve velkém horku oblíbený moderátor Roman Hajník. O zahájení se postarali kromě starostky Martiny Pospíšilově i hosté – poslankyně evropského parlamentu Radka Maxová, český senátor Tomáš Jirsa a náměstkové jihočeského hejtmana Pavel Klíma a Pavel Hroch.

A poté přišel na řadu tradiční rituál přeříznutí polena a slavnostní přípitek. Letos popadl pilu se starostkou Jan Němeček, který je znám jako výrobce mejšláků, ale hlavně jako muž, který se stará o muzeum řopíků na Soumarském mostě. Za svou práci, kterou tam odvádí, se dočkal velkého ocenění, když mu byl starostkou udělen řád obnošeného dřeváku a doživotní titul ministra obrany Volar.

Tím byl odstartován program, jehož úvod patřil mladému populárnímu zpěvákovi Sebastianovi, který přilákal početné publikum. Pak začala v horní části náměstí dřevorubecká show EUROJACK, na které závodníci s pilami i sekerami ukazují téměř nemožné věci a burácení jejich strojů vždy znovu a znovu rozeznívá dřevařské srdce Volar.

Po oba dny slavností přitom dotváří atmosféru slavností také velký řemeslný jarmark. Řemeslníci tu předváděli a prodávali dřevěné výrobky a také učili příchozí, jak se co dělá. V muzeu se pekl chléb a jiné dobroty a pro nejmenší diváky bylo připraveno divadlo a tvořivá dílnička.

V poledne své umění předvedl na náměstí volarský V – Band, tedy hudební těleso místní ZUŠ. Pod vedením umělecké vedoucí Kateřiny Pavlíkové zahrál před početnou návštěvou skvěle. Odpolední část slavností pak patřila hlavně tradiční mezinárodní soutěži o putovní dřevák.

Kromě domácích se do ní zapojily také týmy bavorského Perlesreutu a města Wallern im Burgenland. Bojovalo se v zajímavých disciplínách – závodníci například museli přeříznout dvě polínka, zatloukat hřebíky nebo porážet kuželky dřevěnou koulí.

Soutěž se za velkého zájmu diváků líbila a putovní dřevák si nakonec do svého městečka odvezl tým Perlesreutu. Na druhém místě skončili domácí a bronz putuje do Walern im Burgenland. Pěknou vzpomínku na litý boj budou mít všichni ve velmi pěkně vyvedené dřevěné medaili s motivem volarského roubeného domu.

Další část odpoledne patřila skupině Karel Gott Cover Band s frontmanem Martinem Fialou a ve dvacet hodin nastoupila na pódium skupina JELEN, která letos slaví 10 let své existence. A hned po přivítání začala jízda, jakou Volarští na slavnostech asi dlouho - jestli vůbec někdy - nezažili.

Osm Jelenů s frontmanem Jindřichem Polákem zpomalilo své tempo, jen když pozvalo na podium jako hosta zpěvačku Adélu Charvátovou. Koncert Jelenů přitom neměl jen velkou dynamiku, ale byl i skvělým hudebním zážitkem. Píseň střídala píseň a atmosféra neměla daleko k slavící irské hospodě.

Na náměstí přitom přišlo na kapelu Jelen odhadem dva a půl tisíce lidí a náměstí tak snad ještě nikdy zaplněno nebylo. Navíc lidé všechny písničky znali a zpívali s kapelou, což na tak malém prostoru ještě atmosféru umocnilo. Všichni, kteří na Jeleny přijeli, se prostě dvě hodiny náramně bavili, zpívali, trsali, fotili, natáčeli… Tohle se pořadatelům opravdu povedlo!

Po kapele Jelen pak pódium patřilo skupině Benefit, která hraje už padesát let. I těmto muzikantům se podařilo uvést lidi do varu, a tak se až do půlnoci zpívalo, tleskalo a tančilo, aby první den slavností zakončila laserová show.

Neděle začala mší za město v kostele svaté Kateřiny. Sloužil ji tradičně místní farář Karel Falář. Na pódiu vystoupila skupina MANIAC a připravoval se pochod v dřevěné obuvi. Ten vyšel krátce před polednem. V čele šla starostka Martina Pospíšilová se starostou Prachatic Janem Bauerem.

Pochod je součástí slavností dlouhé roky a jeho cílen není jen oslava dřeva a dřevěné historie města, ale také každoroční pokus o rekord v počtu lidí v dřevěné obuvi na jednom místě. Rekord, který potvrdila pelhřimovská agentura rekordů Dobrý den, je z roku 2010 a patří Volarským. Tehdy se na náměstí sešlo 310 lidí hlavně v dřevácích a ani letos toto číslo nebylo překonáno, když letos v průvodu klapalo 248 párů dřevěných bot.

Nejstarší účastnicí pochodu byla devětasedmdesátiletá paní Božena z Volar, nejmladšímu účastníkovi Tobiáškovi nebylo ještě šest měsíců a nejvzdálenější paní Eva si přijela zaklapat dřeváky až ze slovenské Banské Bystrice. Pochod byl opět krásný a na závěr se tradičně dřeváky zaklapalo.

Po oba dny slavností navíc probíhala ve vestibulu městské knihovny výstava volarských zahrádkářů, v prostoru u nádraží byl připraven skákací hrad a bylo otevřeno také muzeum, do kterého mohli i v neděli děti na pohádku Studia Del' Arte nazvanou Dlouhý, Široký a Bystrozraký.

O pitný režim se staralo hodně stánkařů s širokou nabídkou alkoholických i nealkoholických nápojů a stejné to bylo i s dobrým jídlem. Každý si tu přišel na své a nestrádal žízní ani hladem. Zkrátka se letošní slavnosti po všech stránkách vydařily pro všechny generace. A poděkování patří i zaměstnancům technických služeb města za rychlý úklid.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky