ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Národní divadlo Čkyně si získalo letní kino

FOTOREPORTÁŽ - Ježibaba z Perníkové chaloupky zpívá punk? Jeníček s Mařenkou po ní převezmou velkovýrobu perníku? A děti a rodiče to náramně baví? Ano!

    

 

# Úterý 22/8 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Čkyňské národní divadlo má v posledních letech velký úspěch u dětí i rodičů na Prachaticku. Má totiž skvělé PR, ale hlavně představuje spojení tradiční české pohádkové poetiky a neotřelého humoru čtyř mužů, kteří tento soubor tvoří. Dělají si srandu ze sebe i pohádek, a tak trochu ze všeho, co jen trochu stojí za vtip. A k tomu tradiční pohádkové příběhy i skvěle dějově upravují.

Pavel Pechoušek, Pavel Opletal, Karel Remeš a Filip Děd, kteří tvoří divadelní soubor Kulturně okrašlovacího spolku ze Čkyně a vystupují pod názvem Národní divadlo Čkyně, letos nastudovali už svou pátou pohádku a v pondělí 21. srpna s ní zhruba hodinu okupovali prachatické letní kino. A to s velkým úspěchem i vzhledem k tomu, že si museli poradit s velkým vedrem a největší scénou na Prachaticku.

Čkyňské národní divadlo hraje Perníkovou chaloupku jako pohádkový horor s prvky punku. Tato stručná anotace svědčí více o humoru divadla než o obsahu představení, které je samozřejmě srozumitelné všem dětem a nevyděsí více než jiné české pohádky.

Ale obsahuje také řadu prvků a vtipů, které ocení hlavně dospělí, kteří na představení chodí s dětmi. Takže třeba Ježibaba zpívá hustou punkovou píseň a nejdramatičtější scéna pohádky se musí pro velký úspěch zpomaleně opakovat. K tomu socioekonomický problém s uživením rodiny Jeníček a Mařenka vlastně řeší ne moc přátelským převzetím podnikání (velkovýroby perníku) Ježibaby, což by mohl být i odkaz na divoké Devadesátky.

Ale nakonec vše samozřejmě dobře dopadne a malí diváci si mohou dát s herci po představení i perníček a vyfotit se s nimi (kam jinam než) na sociální sítě. - A až uvidíte, že Národní divadlo Čkyně hraje někde poblíž, určitě se na jejich představení vypravte.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky