ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

O pouti vládla na Kratochvíli radost a pohoda

FOTOREPORTÁŽ - Jestli je na Kratochvíli někdy nejvíce živo, je to o Mariánské pouti, která sem vrací Mariánskou úctu i mezilidskou pospolitost v renesančních kulisách.

    

 

# Pondělí 4/9 2023 - FOTO: Ivan Janota

TEXT: Tomáš František Přibyl

O pouti je radost být na Kratochvíli, která byla pro radost z přítomné krásné chvíle postavena. Vznikla ale i pro rozjímání katolicky orientovaného Viléma z Rožmberka. A tak snad nejvíce se dnešní Kratochvíle vrací svému původnímu smyslu právě o Mariánské pouti, kdy se tu koná mše v kostelíku Narození Panny Marie a následují renesanční radosti v zahradě.

V neděli 3. září se pouť k Panně Marii na Kratochvíli držela svého tradičního scénáře. K tomu patří pohádky i hudební vystoupení, trhy a řemesla i zábavná zastavení třeba s lukostřelbou nebo zvířaty. Došlo ale i na několik novinek.

Především se bylo možné svézt na loďce v hradním příkopu. O první čtení při mši se postaral nový kastelán Petr Šmíd a velký zájem tu byl také o sbírku historických mechanických her, která je největší v Čechách a patří Miloslavu Vaváčkovi. - Na duchovno i renesanci na Kratochvíli byla v neděli prostě radost pohledět, což krásně vyjadřují i snímky našeho fotografa Ivana Janoty.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky