ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Stále do Prachatic přináší krásu čteného slova

FOTOREPORTÁŽ - Prachatická knihovna má za sebou už devátý ročník Noci literatury. Po roce opět připravila veřejné čtení ve Staré radnici se spolkem DUTAM.

    

 

# Pátek 22/9 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Noc literatury představuje veřejná čtení knih evropských autorů. Letos se koná v osmdesáti městech a také v celkem patnácti zemích a jde o nejrozsáhlejší literární akci v České republice. V době, kdy síťová digitální média zdevastovala prakticky veškerou kulturnost ve veřejném komunikačním prostoru, jde o malý zázrak. Projekt organizují Česká centra ve spolupráci s Asociací národních kulturních institutů zemí EU, zahraničními ambasádami v České republice a s nakladatelstvím Labyrint.

Prachatická knihovna se do Noci literatury zapojuje od roku 2014 a letos připravila už devátý ročník (v roce 2021 se nekonala). A opět ji připravila s prachatickým divadelním spolkem DUTAM. O moderování večera se staral člen spolku Petr Kolín a ukázky četli ve středu 20. září v Radničním sále hlavně Jiří Pešek a Petra Sovová. - Čtení pravidelně střídala hudba. O tu se postaral Klarinetový soubor Prachatice pod vedením Jan Hovorky. S klarinetisty v některých skladbách vystupuje i Petra Sovová a Jan Hovorka si navíc připravil také vlastní autorské skladby.

„S DUTAMem jsme spolupracovali už podruhé. V minulých letech pro nás četli třeba členové oseckého divadla HEROS, Valerie Zawadská, Tina Pletánková, Čestmír Řanda, Ivo Šmoldas, spisovatel František Niedl, členové Jihočeského divadla či divadla MALÉhRY,“ připomněla Martina Kindlmanová z prachatické knihovny. - V přestávkách čtení knihovna pamatovala opět i na občerstvení a pohoštění. Vína ze své vinotéky proto na Noci literatury už podruhé nabízel prachatický sommelier Michal Kočan a nechyběly ani produkty pekařů a cukrářů.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky