ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Večer s Jakubem Vágnerem uzavřel NaturVision

FOTOREPORTÁŽ - Festival NaturVision patří ke svého druhu největším přehlídkám dokumentů o přírodě na světě a do Vimperka i letos přinesl nejlepší snímky v tomto oboru.

    

 

# Pondělí 25/9 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Německou soutěžní část NaturVisionu navštívilo v roce 2019 rekordních pětadvacet tisíc diváků, což z něj udělalo jednu z největších událostí svého druhu na světě. Festival vznikl v roce 2002 v Bavorském lese s tím, že jeho česká část – pomítání vybraných snímků - se koná od té doby ve Vimperku v městském kulturním středisku. A ve Vimperku si festival zachoval svou oblibu a pozici i poté, co se v roce 2012 přestěhoval v Německu do Ludwigsburgu nedaleko Stuttgartu, kde se koná každý rok v červenci.

„Letošní téma festivalu NaturVision znělo: Změnit způsob myšlení. Samozřejmě se nabízí otázka - dokážeme to? Jsme ochotni ho změnit? Letošní dokumenty ukazují přírodu jednak jako malebnou, která nás zve k odpočinku a relaxaci, ale také přírodu, kterou svou činností člověk vydrancoval až z ní vznikla nehostinná poušť,“ řekl Tomáš Jiřička - ředitel vimperského městského kulturního střediska, které českou část festivalu hostí.

 Hlavní organizátor české části, kterým je Město Vimperk, nabídl letos v programu široké veřejnosti dvě komentované vycházky do přírody. Mimo jiné jedna z nich vedla do obnovujících se starých až pralesovitých lesů na Šumavě. Návštěvníci festivalu se přitom mohli vypravit také na několik besed – například o šedesáti letech existence CHKO Šumava, o novém dokumentu o Jizerských horách a také na páteční besedu hlavního hosta festivalu, kterým byl letos opět český dobrodruh, cestovatel, rybář a dokumentarista Jakub Vágner. Ten své dokumenty natáčí například pro Českou televizi, National Geographic nebo Discovery Channel.

Především se ale bylo možné na festivalu podívat na vybrané dokumenty z německé soutěžní části festivalu. Dopolední promítání v minulém týdnu byla už tradičně připravena hlavně pro základní a střední školy a pro širokou veřejnost byly v programu ve vimperském městském kulturním středisku vyčleněny dva bloky v pondělí a ve čtvrtek 21. září.

Vrcholem vimperské části festivalu pak byla už zmíněná páteční beseda s Jakubem Vágnerem, a hlavně pak závěrečný galavečer v sobotu 23. září. Jeho hlavním účelem je ocenění účastníků výtvarné soutěže, která k festivalu patří a kterou organizuje Město Vimperk se správou šumavského národního parku. Letos se v ní sešlo 353 prací a ty oceněné byly často plné hodnot, které jejich autoři v přírodě vidí i citů, které k ní chovají.

Řadu let přitom NaturVision ve Vimperku nenabízí pouze snímky z německé části v Ludwigsburgu, ale také z několika dalších podobně zaměřených českých festivalů, jejichž zástupci také dostávají pravidelně slovo na závěrečném galavečeru. Jsou to festivaly Ekofilm, Edukofilm a Voda, moře, oceány.

A vyzdvižena bývá na galavečeru i práce vimperského pedagoga Romana Hajníka a jeho studentů z místního gymnázia, kteří se spolu s ním podílejí na výběru dokumentů pro vimperská promítání přímo v Německu a také spolupracují na překladech a jejich čtení při promítání. Letos Romanu Hajníkovi hlavně pomáhali a na podium se proto dostali Jan Pek a Matěj Blahník.

Úplný závěr večera a české části festivalu pak patřil opět Jakubovi Vágnerovi a rozhovoru s ním. Protože patří asi k nejznámějším českým tvůrcům dokumentů o přírodě, bylo povídání s ním stylovým zakončením celého tohoto přírodně dokumentárního podniku.

Vystoupení Jakuba Vágnera přitom měla ve Vimperku v obou případech civilní kabát a současně byla neobyčejným zážitkem. Obvykle mluví tichým a klidným hlasem, který je plný apelu k ochraně přírody a také je plný nadšeného obdivu k nespoutanosti přírody. To, co říká, je přitom plné fascinujících informací, a tak má vždy tolik pozornosti, že by v sále byl slyšet špendlík, kdyby tu někomu upadl.

Jako hlavní téma své páteční besedy si vybral svou oblíbenou Amazonii, do které jezdí na expedice už jednadvacet let. „Amazonie je pro mě druhým domovem. Když sečtu všechny mé výpravy, tak jsem v ní strávil dohromady asi pět let,“ řekl Jakub Vágner. Amazonii přitom představil jako les, který je větší než Evropa, který však také velmi trpí pod náporem civilizace. „Za necelých padesát let jsme vykáceli téměř polovinu amazonského deštného pralesa,“ řekl.

Mluvil přitom také o řadě detailů svých cest – třeba o tom, jak dobrodružně vypadá cestování letadly v Amazonii, že když chcete vidět opravdu nedotčená místa pralesa, musíte letět alespoň osm set kilometrů od civilizace, nebo že někdy trvá i čtyři hodiny, než v těžkém pralesním terénu ujdete sto metrů. „V pralesních lagunách tu žijí všechny ty ryby, které znáte – skaláry, neonky, paví očka nebo oceloti. Akorát paví očka tu mají deset centimetrů, skalára tu měří čtyřicet centimetrů a oceloti mají dvě kila,“ řekl také.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky