ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Jihočeské učitelky přijely slavit do svého rodiště

FOTOREPORTÁŽ - Pěvecký sbor jihočeských učitelek, který vznikl před šedesáti lety v Prachaticích, přijel zazpívat a s hosty i zahrát do kostela svatého Jakuba Většího.

    

 

# Pondělí 2/10 2023 - FOTO: Tomáš František Přibyl

TEXT: Tomáš Přibyl a Pěvecký sbor jihočeských učitelek

Prachatická střední pedagogická škola a Prachatice jako takové představují pro tento renomovaný a kvalitní sbor místo jeho vzniku. Založil ho tu profesor Theodor Pártl, který ho vedl až do roku 2020, tedy do svého odchodu do hudebního nebe. Od té doby ho vede sbormistryně Anna Voříšková, přičemž od roku 1993 sbor působí už jako smíšený při Biskupském gymnáziu Jana Neumanna v Českých Budějovicích.

Přesto sbor nezapomněl na místo svého vzniku a přijel sem oslavit své letošní šedesáté výročí trvání. A to v neděli 1. října odpoledne skvělým koncertem v kostele svatého Jakuba Většího. Vystoupení sboru, které začalo na kůru, uvedl prachatický vikář otec Petr Plášil.

Theodor Pártl přitom říkával, že všechno opravdové je prosté a silné a na to navazuje sbor i po jeho smrti. Vlastní tak sboru dál zůstává důraz na prostý, přirozený i maximálně kultivovaný projev, což ho dostalo mezi přední česká amatérská tělesa.

PSJU uskutečnil nespočet koncertů po celé naší vlasti, ale i v evropských státech (např. Anglie, Estonsko, Finsko, Francie, Holandsko, Chorvatsko, Itálie, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko). Na festivalech získával vždy přední ocenění, z nichž k nejvýznamnějším patřilo udělení 1. ceny a absolutní vítězství na Internationaal koorfestivalu v Haagu již v roce 1975.

Během své činnosti uskutečnil sbor řadu rozhlasových a televizních záznamů a přímých přenosů, natočil LP desku a tři CD. Sbormistr Theodor Pártl získal několik sbormistrovských ocenění, např. Cenu Ferdinanda Vacha, Uměleckou cenu Fr. Chodury, Cenu Bedřicha Smetany a v roce 2018 Stříbrnou pamětní medaili Senátu Parlamentu ČR.

Od počátku spolupracuje PSJU s profesionálními umělci. K jeho historii neodmyslitelně patří Mistr Eduard Haken, s nímž uskutečnil 68 společných koncertů. Trvalými spolupracovníky PSJU byli i klavírista Rudolf Zeman, Stamicovo kvarteto, herec Radovan Lukavský.

V současnosti sbor spolupracuje s hercem Alfrédem Strejčkem, s operním pěvcem Svatoplukem Semem, s houslovým virtuózem Bohuslavem Matouškem, s houslisty Vítězslavem a Vlastimilem Ochmanovými, s klavíristou Mikolášem Troupem, hobojistou Jaroslavem Janutkou aj. Spolupráce s nimi přerostla v upřímné přátelství a každé setkání při koncertech je pro členy sboru opravdovým svátkem.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky