ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Výškoví lezci opravují rozhlednu na Boubíně

FOTOREPORTÁŽ - Boubínská rozhledna prochází další etapou výměny některých dílů. A výškové práce na ní provádí opět specializovaná prachatická firma BeSafety.

    

 

# Sobota 7/10 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Tomáš František Přibyl a BeSafety

Jednadvacet metrů vysoká dřevěná rozhledna stojí na vrcholu 1362 metrů vysokého Boubína od roku 2004. Některé její dřevěné díly přitom začaly po letech podléhat vlivům počasí, a tak obec Kubova Huť, které rozhledna patří, začala s jejich postupnou výměnou. A také shání peníze na novou rozhlednu z odolnějších materiálů.

V první etapě nechala obec zpevnit spodní část a loni začala výměna dřevěných prvků, které napadla hniloba a statik je určil k výměně. K rozhledně přitom nesmí kvůli ochraně přírody těžká technika, a tak sem nové dřevěné díly přitáhli loni i letos koně. A také výškoví lezci z BeSafety si sem veškeré vybavení nosí sami od asi půl kilometru vzdálené cesty.

Letos výměna dřevěných částí pokračuje od 29. září a stejně jako loni firma BeSafety vyměňuje zhruba dvacet částí konstrukce. U některých dílů jde o tak náročnou práci, že vyměnit je zabere i celý den. „Dřevěné kulatiny se musí zafixovat, aby nedošlo k pohnutí rozhledny a pak přijde na řadu montáž nového prvku,“ řekl pro prachatickoNEWS.CZ majitel BeSafety Milan Melmer.

Celkem letos na opravě rozhledny pracují čtyři muži a na dokončení prací mají dva až tři týdny - v závislosti na tom, jak jim dovoluje pracovat počasí. Více se o BeSafety dozvíte na jejím webu a e-shopu www.nejlevnejsioop.cz a www.besafety.cz.

Výstavba rozhledny stála v roce 2004 zhruba tři miliony korun. Nyní by obec potřebovala na stavbu nové a odolnější konstrukce podle odhadu z roku 2020 milionů zhruba deset. I proto začala Kubova Huť na rozhledně vybírat vstupné, které jí má pomoct s úhradou nákladů.

 

www.nejlevnejsioop.cz a www.besafety.cz

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky