ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Mahouš opět ovládlo nadšení ze starých traktorů

FOTOREPORTÁŽ - Na letošní setkání milovníků starých traktorů na poli u Mahouše dorazila zhruba stovka starých strojů a návštěvníky tu opět počítali na tisíce.

    

 

# Neděle 8/10 2023 – FOTO: Ivan Janota

TEXT: Ivan Janota a Tomáš Přibyl

Jakkoliv setkání milovníků starých traktorů u Mahouše nabízí už bezmála dvě desetiletí v podstatě tu samou podívanou, nadšení, které tato akce vyvolává u jejích návštěvníků, se zdá někdy až nezměrné. Vidíte tu starší pány, jak pečlivě prohlíží techniku a vzpomínají, jak s ní kdysi jezdili. K tomu tu máte mladé milovníky techniky všeho druhy a vedle nich i děti, které by chtěly všechno vyzkoušet.

Setkání i letos připravil v sobotu 7. října sběratel a milovník starých traktorů Václav Brožka. Počasí mu jako hlavnímu organizátorovi přálo, když návštěvníky na suchém poli vítal nádherný slunečný den. Kromě traktorů bylo přitom tradičně možné si prohlédnout třeba i kombajny, autobus, mlátičku nebo vojenskou techniku. Nechyběly ani dvě věrné zmenšeniny Zetorů, které vyrobil bývalý karosář Miroslav Souček. - Vše naleštěné a perfektně připravené na přehlídku i ukázky práce.

Na poli bylo možné si letos prohlédnout zhruba stovku strojů, z nichž bezmála polovina pocházela ze sbírky Václava Brožky. A byly mezi nimi i unikáty, jako třeba traktor na dřevoplyn nebo argentinský jednoválec s obsahem třinácti litrů. Takový motor je asi těžké si představit, ale po nastartování budil velký obdiv.

Samozřejmě hlavním bodem programu byly opět ukázky orby, které měly vždy početné publikum. A nechyběl ani tradiční doprovodný program se stánky s občerstvením a také dechová muzika. Letos tu byla připravena pro odvážnější návštěvníky i vysokozdvižná plošina – pohled z ní dokazoval, jak velké nadšení a zájem staré traktory stále budí.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky