ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

O staroprachatské utopence a sýry byl zájem

FOTOREPORTÁŽ - Jedna z nejoblíbenějších osadních komunitních akcí v Prachaticích za sebou má další ročník a dorazilo na ni nejvíc návštěvníků za několik let.

    

 

# Neděle 15/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Areál u staroprachatské hasičské zbrojnice hostil včera v sobotu 14. října večer další ročník oblíbené soutěže o nejlepší nakládané utopence a sýry. Už tradičně ho tu připravil Staroprachatský a Ostrovský spolek, kterému se letos podařilo přilákat asi nejvíc návštěvníků od doby, co se tato akce koná ve vyhřívaných stanech u zbrojnice. Mezi hosty se objevili i zastupitelé Petr Kolín, Miroslav Lorenc a místostarosta Jan Kotrba.

Letos se sešlo organizátorům celkem čtrnáct soutěžních vzorků, což odpovídá průměru posledních let. Klasických utopenců soutěžilo pět, dva vzorky spadaly do kategorie utopenci v omáčce a sýrů bylo letos přihlášeno sedm, což je více než v minulých letech. A k tomu nechybělo samozřejmě pivo a možnost ohřát se u ohně ve chvílích, kdy nepršelo.

Už třetí rok po sobě přitom nehodnotila vzorky porota, ale platící návštěvníci, což se zřejmě podepsalo na tom, že jejich počet se rozrostl tak, že se do stanů u zbrojnice sotva vešli. Každý dostal třicet kovových matiček a ty mohl házet do soudků u vzorků. Soutěžící s nejtěžším soudkem pak vyhrál.

V kategorii klasických utopenců zvítězil letos Karel Talafous, který loni skončil druhý. Stříbro získal Tomáš Podlaha a třetí skončil loňský vítěz Tomáš Rosa. Nejlepší buřty v omáčce naložil letos Radek Pelikán následovaný Janem Špačkem. Kategorii sýrů pak ovládl Marek Pokorný, druhý skončil loni první Jaromír Šverák a třetí největší počet matiček dostal Antonín Špaček. Absolutním vítězem se nakonec stal Karel Talafous, který si mimo jiné odnesl i putovní velkou sklenici na utopence plnou piva.

Akce, která je oblíbeným náporem na chuťové buňky, vznikla před bezmála třiceti lety. První ročníky se konaly hlavně pro zábavu u Františka Kasla a později Bohumil Toms a Jaromír Šverák přivedli tuto soutěž do Starých Prachatic. Tady ji hostila po léta hospoda Na Kovárně a od roku 2021 se koná v areálu u staroprachatské hasičské zbrojnice.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky