#
Neděle 15/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl
Areál u
staroprachatské hasičské zbrojnice hostil včera v sobotu
14. října večer další ročník oblíbené soutěže o nejlepší
nakládané utopence a sýry. Už tradičně ho tu připravil
Staroprachatský a Ostrovský spolek, kterému se letos
podařilo přilákat asi nejvíc návštěvníků od doby, co se
tato akce koná ve vyhřívaných stanech u zbrojnice. Mezi
hosty se objevili i zastupitelé Petr Kolín, Miroslav
Lorenc a místostarosta Jan Kotrba.
Letos se
sešlo organizátorům celkem čtrnáct soutěžních vzorků,
což odpovídá průměru posledních let. Klasických utopenců
soutěžilo pět, dva vzorky spadaly do kategorie utopenci
v omáčce a sýrů bylo letos přihlášeno sedm, což je více
než v minulých letech. A k tomu nechybělo samozřejmě
pivo a možnost ohřát se u ohně ve chvílích, kdy
nepršelo.
Už třetí
rok po sobě přitom nehodnotila vzorky porota, ale
platící návštěvníci, což se zřejmě podepsalo na tom, že
jejich počet se rozrostl tak, že se do stanů u zbrojnice
sotva vešli. Každý dostal třicet kovových matiček a ty
mohl házet do soudků u vzorků. Soutěžící s nejtěžším
soudkem pak vyhrál.
V kategorii
klasických utopenců zvítězil letos Karel Talafous, který
loni skončil druhý. Stříbro získal Tomáš Podlaha a třetí
skončil loňský vítěz Tomáš Rosa. Nejlepší buřty v omáčce
naložil letos Radek Pelikán následovaný Janem Špačkem.
Kategorii sýrů pak ovládl Marek Pokorný, druhý skončil
loni první Jaromír Šverák a třetí největší počet matiček
dostal Antonín Špaček. Absolutním vítězem se nakonec
stal Karel Talafous, který si mimo jiné odnesl i putovní
velkou sklenici na utopence plnou piva.
Akce, která
je oblíbeným náporem na chuťové buňky, vznikla před
bezmála třiceti lety. První ročníky se konaly hlavně pro
zábavu u Františka Kasla a později Bohumil Toms a
Jaromír Šverák přivedli tuto soutěž do Starých
Prachatic. Tady ji hostila po léta hospoda Na Kovárně a
od roku 2021 se koná v areálu u staroprachatské hasičské
zbrojnice.
|