ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Budoucí sestřičky musely i do feťáckého doupěte

FOTOREPORTÁŽ - Sestry prachatické nemocnice si daly v sobotu opravdu záležet a připravily velmi realistickou soutěž pro budoucí sestřičky. Už podruhé.

    

 

# Pondělí 23/10 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatická nemocnice hostila v sobotu 21. října osmý ročník soutěže studentů jihočeských zdravotnicky zaměřených škol Jihočeská sestřička. Tato soutěž vznikla v roce 2015 z popudu ředitele prachatické nemocnice Michala Čarvaše a její další ročníky se pak konaly postupně v ostatních jihočeských nemocnicích. O víkendu tak začalo v Prachaticích druhé kolo putování této akce.

„Vnímáme profesi zdravotních sester jako velmi důležitou a záslužnou, proto jsme ji touto soutěží chtěli více zviditelnit a poděkovat těm, kteří se pro ni rozhodli. Chceme soutěží také podpořit spolupráci mezi jihočeskými nemocnicemi a zdravotnickými školami v našem kraji. Výhody má soutěž jak pro studenty, tak pro nemocnice. Konkrétní zdravotnické zařízení se touto formou studentům a studentkám představí jako jejich potenciální zaměstnavatel. Oni si na oplátku prohlédnou konkrétní moderní nemocnici, ve které by po dokončení studia mohli pracovat,“ uvedl zakladatel projektu a předseda představenstva Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš. Význam soutěže podtrhla i účast rektora Jihočeské univerzity Bohumila Jirouška na zahájení.

Na sedmnáct soutěžních týmů čekalo sedmnáct stanovišť s úkoly praktickými i teoretickými, a především velmi reálnými. Nechyběl tu tak třeba porod v terénu, rychlá pomoc ve feťáckém doupěti, kde se porvali do krve dva uživatelé drog nebo třeba pacient, který se rozešel s přítelkyní, začalo ho po tom bolet na hrudi a podle vyhledávání na Googlu si diagnostikoval infarkt.

Na přípravě soutěže se v prachatické nemocnici podílel velký tým organizátorů od vedení až po nemocniční kuchyň, která se postarala o chutný catering. Hlavní slovo ale měly na stanovištích sestry – zdravotní ale třeba i rehabilitační – ze všech oddělení. Připravily a sehrály studentům úkoly, které je v práci budou skutečně čekat, a to vše v atmosféře, která byla vstřícná, ale i zodpovědná, tak jako to platí pro povolání všech sestřiček.

„Názvy disciplín byly inspirovány písněmi, a tak studenti plnili úkoly Sanitka, Drákula, Mravenčí ukolébavka, Být stále mlád nebo Medvídek. Měli tak v soutěži ukázat, jak si poradí například s odběrem krve, ošetřením novorozence, úpravou lůžka, podáváním krevních derivátů nebo třeba cévkováním,“ doplnila další informace o soutěži mluvčí jihočeských nemocnic Kateřina Koželuhová.

„Soutěžící byli šikovní a do praxe přijdou velmi dobře připravení. Všechny disciplíny zvládli. Mile nás překvapilo, jak dobře většina z nich zvládá komunikaci s pacientem. Nebojí se být aktivní, navázat s ním rozhovor, získat si jeho důvěru. To je pro zdárný průběh vyšetření a léčby velmi důležité,“ chválila letošní soutěžící hlavní sestra Nemocnice Prachatice Ivana Čížková.

„První soutěžní kategorii, která je určená studentům třetích ročníků VOŠ a VŠ, vyhrál tým ze zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity ve složení Adéla Plačková, Kristýna Dvořáková a Roman Klabouch pod vedením kapitána Radka Rothschelda,“ řekla Kateřina Koželuhová a dodala: „Tento tým se stal také absolutním vítězem letošního ročníku soutěže Jihočeská sestřička. Čtyřčlenné týmy složené ze studentů Jihočeské univerzity obsadily i druhé a třetí místo.“

Druhá kategorie byla určena studentům čtvrtých ročníků středních zdravotnicích škol a vyšších odborných škol zdravotnických, obor praktická sestra. „V té zvítězil tým ze Střední zdravotnické školy v Písku. Tým vedl kapitán Matyáš Kačírek a členkami byly Tereza Nosková, Eliška Schánilcová a Valentýna Lukšajderová. Druhou příčku obsadil tým, jehož členové studují Střední zdravotnickou školu Jindřichův Hradec. Bronzové medaile v kategorii středoškoláků získal tým Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice,“ uzavřela výsledky Kateřina Koželuhová.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky