ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Po svatomartinské stezce potřetí na Kratochvíli

FOTOREPORTÁŽ - Netolické pracoviště domu dětí a mládeže už potřetí rozsvítilo stezku od místního železničního nádraží až k renesančnímu zámku Kratochvíle.

    

 

# Pondělí 13/11 2023 - TEXT: Tomáš Přibyl

FOTOGRAFIE: Ivan Janota

Ve svatomartinskou stezku se tato trasa proměnila v pátek 10. listopadu v předvečer svátku starého křesťanského světce Martina. A to díky jedenácti úkolům, do kterých se děti s lampionky a s doprovodem většinou z rodiny mohly nadšeně pustit. A zájem byl velký.

„Letošní novinkou a bonbónkem na pomyslném dortu byl svatý Martin na bílém koni v zahradě zámku Kratochvíle. Překvapení, o které se postaral kastelán zámku Petr Šmíd, dobrá duše krásných akcí v Netolicích Václava Janota a hlavně Lenka Šišpelová a Gustav, mělo úžasnou atmosféru,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí netolického pracoviště DDM Prachatice Eva Šandová.

Díky plnění úkolů získávaly děti písmenka do tajenky, kterou pak odevzdávaly v zahradě zámku svatému Martinovi. Ten dorazil v podobě antického důstojníka římských legií, kterým byl a podle českých tradic přijel na bílém koni, i když sníh letos na zámek a do Netolic nepřivezl. Děti mu také mohly povědět o nějakém dobrém skutku, který se jim povedl a získaly za to vše sladkou odměnu.

Atmosféra lehce sychravého podvečera byla tajemná i podmanivá. Připomínala také tradiční svátky, které se k tomuto ročnímu období u nás vázaly nebo stále váží. Tedy Dušičky s jich rozsvěcením svíček za ty, kteří nás předešli na cestě do věčnosti a k Samhainu, kterým začínala i v našich končinách v dobách Keltů temná polovina roku a ke kterému se také vázaly rituály se světly.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky