ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Zlatí trubači hráli na náměstí koledy podesáté

FOTOREPORTÁŽ - Štědrodennímu hraní koled na prachatickém Velkém náměstí letos opět o něco vzrostl počet posluchačů. Tentokrát bylo přitom jubilejní.

    

 

# Štědrý den 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Zlatí trubači hrají koledy na prachatickém Velkém náměstí pod městským vánočním stromem na Štědrý den od roku 2014. Poprvé je dal dohromady prachatický kapelník Václav Franz dva roky před tím, aby zahráli z ochozu věže kostela svatého Jakuba v rámci programu tehdejší noci kostelů. Na náměstí pak hráli koledy poprvé v sedmi muzikantech a přišla se na ně podívat hrstka lidí.

Od té doby obliba této akce u prachatické veřejnosti roste a letos tu trubači zahráli už podesáté. Příchozích přitom stále přibývá a počet trubačů se drží v posledních letech mezi dvaceti až třiceti. Mají přitom své sekce – pozounovou, klarinetovou, flétnovou a další. Řada z nich je absolventy prachatické základní umělecké školy.

Letos před hraním koled náměstí a trubači lehce zmokli a trochu foukalo. A navíc malému neformálnímu koncertu Zlatých trubačů předcházelo také zapálení poslední čtvrté svíce na městském adventním věnci.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky