ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Letos je květinová výzdoba Kratochvíle mýtická

FOTOREPORTÁŽ - S otevřením výstavy květinových instalací na Kratochvíli byla letos spojena řada dalších událostí jako třeba křest nové loďky nebo spuštění hledací hry.

# Úterý 21/5 2024 - FOTO: Ivan Janota

TEXT: Tomáš František Přibyl

Výstavy květinových instalací patří na Kratochvíli k nejpopulárnějším akcím pro širokou veřejnost. Jen na její večerní prohlídku dorazilo na čtyři sta návštěvníků. Ti měli možnost vidět výstavu více než tisícovky květin, která dostala název Mýtické světy mezi květinami. Na zámku trvá od soboty 18. května do neděle 26. května a navštívit je možné ji denně mimo pondělí od devíti hodin do půl čtvrté odpoledne v rámci prohlídek zámecké vily.

Autorkou návrhu výstavy instalací je letos na Kratochvíli zahradní architektka Gabriela Žůrková. S aranžováním jí pomáhalo deset zahradnic a zahradníků z jihočeských zámků a hradů. Výstava přitom pro letošek opustila klasická renesanční témata a inspirovala se přímo v interiérech zámecké vily – v jejích malovaných loveckých výjevech, v zobrazení bájných a exotických zvířat nebo v obrazech z římské mytologie a historie. Ke květinám proto přibyly navíc dřevěné sochy nebo loutky a jiné rekvizity.

Než se výstava instalací v sobotu otevřela pro veřejnost, zahájila ji v pátek 17. května odpoledne vernisáž. Ta přitom byla spojena ještě s jednou vernisáží. V zahradním pavilonu Markéta začala rovněž sezónní výtvarná výstava. Ta je letos hodně netradiční, protože je o tom, jak vznikala nová zámecká pátrací hra. „Na vernisáži si připili autoři obou výstav ze speciálních sklenic typu italské Tazzy, které byly vyrobeny pro tuto příležitost dle předlohy z obrazu Paola Veronese z roku 1550,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ kastelán Kratochvíle Petr Šmíd.

V zámecké zahradě je nově rozmístěno několik rožmberských růží s QR kódy, po jejichž načtení se hledačům zobrazí v mobilním telefonu různá videa a obrázky. Více o hře správa zámku neprozrazuje a výstava v Markétě přibližuje, jak vznikala.

Páteční vernisáže navíc doplnil na Kratochvíli ještě křest nové zámecké loďky, která vznikla podle renesančního vzoru a dostala jméno Rozárka. Na pořízení loďky přispívali loni lidé i ve sbírce a má se stát součástí jak prohlídek zámku, tak bude také hrát v divadelních představeních, která se tu konají v létě.

A v sobotu večer byla na zámku připravena v souvislosti s výstavou květinových instalací ještě její noční prohlídka. K té zahrál klarinetový kvartet z Prachatic se zpěvačkou Marii Krejsovou. „V úvodu večera povstal bájný fénix, kterého pro zámek vyrobila Václava Janota, z popela, aby vzápětí shořel na prach díky lukostřelcům z Lucistnice.cz, kteří od letošního roku provozují prodejnu suvenýrů na zámku Kratochvíle,“ dodal kastelán.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky