ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Netolické dětské pěvecké sbory opět na zámku

FOTOREPORTÁŽ - Dětské pěvecké sbory z Netolic za sebou mají závěrečný koncert letošní sezóny. Tradičně ho odzpívaly na Kratochvíli a pozvaly si i hosty.

# Úterý 11/6 2024 - FOTO: Ivan Janota

TEXT: František Jakub Sklář 

Netoličtí vrabčáci působí v Netolicích nepřetržitě už pětapadesát let. Po náročném období pandemie, které sborový zpěv značně oslabilo, se jednomu z nejstarších dětských sborů v Česku daří vracet na scénu v plné síle – s úspěchy i mimo své domovské město.

Činnost sboru je úzce spjata s netolickou dominantou – renesančním zámkem Kratochvíle. V říjnu sem byl umístěn poesiomat, který obsahuje různé zvukové nahrávky spojené s místem, včetně dvou písní zazpívaných Netolickými vrabčáky, kteří koncertovali při jeho prvním spuštění.

Tradičně sbor uspořádal pět vystoupení během Vánoc, kdy zpíval různým publikům při různých příležitostech. Zapojil se do celostátní akce Česko zpívá koledy a zorganizoval své vlastní celovečerní vánoční vystoupení. Netoličtí vrabčáci se letos také zúčastnili čtrnáctého ročníku tradičního festivalu dětských pěveckých sborů ve Čkyni.

To však nebyla jediná vícedenní akce – během školního roku proběhla podzimní a jarní soustředění, kde se hrály hry připravené nejstaršími členy a nacvičoval se repertoár. Další exkurzi jsme podnikli do nedalekých Prachatic, kde jsme v místní ZUŠ nahrávali dvě z našich oblíbených písní, čímž vytváříme společné album s dalšími sbory z regionu.

Závěrečný koncert proběhl v pátek 7. června na zámku Kratochvíle. Vystoupily na něm čtyři sbory s širokým repertoárem. Své písně zazpívaly dva hlavní dětské sbory – Netoličtí vrabčáci a Berušky, hlavním hostem byl budějovický sbor Voces Gaudi, jehož sbormistryně, Šárka Kodýmová, vyrůstala v Netolicích a zpívala ve Vrabčácích. Kromě těchto sborů zazpíval i Chorus Miraculorum, který nově vznikl kolem nejstarších členů Vrabčáků. Na klavír pak doprovázel netolický mistr Radim Leher.  

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky