ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Dvacet kos opět svištělo na Maxových loukách

FOTOREPORTÁŽ - Poslední červencovou sobotu ovládli louky u volarského plaveckého bazénu už pošestnácté dámy, pánové a děti s kosami, kteří přijeli na Volarského sekáče.

# Neděle 28/7 2024 - TEXT A FOTO: Ladislav Beran

Pánové Martin Janda a Ivo Stehlík, kteří za Volarským sekáčem stojí od počátku této soutěže v kosení, přivítali letos třináct mužů, tři ženy a čtyři děti. Na úvod samozřejmě také nechyběla modlitba sekáčů, losování a šlo se na věc. Závodilo se s kosami s délkou čepele do pětadevadesáti centimetrů. Každý dostal své pole - velké muži, střední ženy a nejmenší děti.

Tradičně se bojovalo na vzorně připraveném terénu a sekáčům to šlo - šum ostří kos, zvonění brousků při ostření, voda na žízeň a výborné tempo. Famózní výkony předvedli všichni zúčastnění a také tým rozhodčích pracoval rychle a kvalitně.

Tečku za kosením dělá tradičně souboj nejlepšího sekáče s Křovinátorem. Dlouhé pole čekalo na Miroslava Šobra - vítěze mužské kategorie a za stroj se tradičně postavil Martin Janda. Bylo to přitom ve vedru náročné pro oba a zpočátku vyrovnané. V závěru se však přeci jen dostal do náskoku Křovinátor, který vedení udržel.

Vítězi se po velkých bojích v jednotlivých kategoriích stali mezi muži Miroslav Šobr s časem dvě minuty a 49,03 vteřiny a v kategorii žen Drahomíra Pešková časem 2:27:43. Z dětí byl nejlepší Martin Gajarek. Tradičně byl odměněn také nejstarší účastník, kterým byl Jan Bláhovec z Vacova a nejlepší pokos svým nástrojem vykouzlil Luboš Gregor.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky