OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

A noc byla mým světlem na Kratochvíli už potřetí

FOTOREPORTÁŽ - Úchvatná hudebně - divadelní renesanční slavnost A noc bude mým světlem se stala pevnou součástí života na Rožmberky postavené Kratochvíli.

# Úterý 6/8 2024 - FOTO: Ivan Janota
TEXT: Tomáš František Přibyl

Kratochvíle se na první čtyři srpnové večery proměnila opět v místo ovládané renesanční hudbou, texty a nechyběl ani ohňostroj. Zhruba třicítka divadelníků tu po roce opět připravila úchvatné představení nazvané A noc bude mým světlem. To se tu dočkalo premiéry v roce 2022 v rámci Roku šlechtických slavností s tím, že se tu bude pravidelně opakovat i v dalších letech.

„Slavnost A noc bude mým světlem je výjimečným dílem hudebního skladatele Mikoláše Troupa, který představení společně se svou ženou také režíruje a ztvárňuje v něm jednu z hlavních rolí. Je také poctou emeritnímu kastelánovi Vojtěchu Troupovi, kterého v představení potkáte v roli alchymisty,“ uvedl kastelán Kratochvíle Petr Šmíd na zámeckém facebookovém profilu.

„Prostřednictvím představení mohou diváci okusit estetiku renesančních dvorských slavností, které patřily k vrcholným okamžikům společenského života a při kterých tehdejší náboženské, mravní i poetické ideály získávaly viditelnou podobu, obohacenou navíc o sváteční rozměr,“ dodává anotace představení.

Mikoláš Troup pracoval při tvorbě tohoto díla s dobovou hudbou 16. a 17. století i texty například legendárního básníka Williama Shakespeara. Hlavní roli tu pak hraje dobová alegorie a symbolika, a tak je pro diváky hry nezbytné i uvedení do děje, o které se stará v úvodu kastelán Petr Šmíd.

Příběh inscenuje legendu o původu pětilisté růže coby Rožmberského symbolu, také tajuplnou baladu o proměně jedné dívky v bílou laň a pak rovněž alchymistickou touhu nahlédnout do tajemství přírody. Letos měli divadelníci štěstí, že jim představení začínající v devět hodin večer a končící před půlnocí ani jednou nezmoklo. I díky tomu se na něm podařilo pořídit vynikající fotoreportáž našemu redakčnímu fotografovi Ivanu Janotovi.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky