OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

Turnaj Genius Loci opět ukázal krásu lukostřelby

FOTOREPORTÁŽ - Na Hrádečku u Hrbova se o uplynulém víkendu konal další ročník jednoho z nejkrásnějších a nejpohodovějších českých lukostřeleckých turnajů.

# Úterý 24/9 2024 - FOTO: Ivan Janota

TEXT: Tomáš František Přibyl

Turnaj, který se na Hrádečku mezi Lhenicemi a Netolicemi koná od roku 2011 a organizuje ho spolek lidí, kteří si říkají Lukostřelci Netolice, nabízí kromě tradiční lukostřelby, také neopakovatelnou atmosféru. Ostatně i proto dostal už na začátku latinský název Genius Loci, což v překladu znamená: duch místa. V dnešním slovníku má tento obrat význam specifické atmosféry dané lokality.

A Hrádeček nedaleko Hrbova je místo opravdu kouzelné. Lukostřelci se tu tradičně setkávají a utkávají na loukách, v listnatých lesích, u rybníka i ve starém statku. Letos jim opět přálo v sobotu 21. září i krásné počasí babího léta. Součástí specifické atmosféry na Hrádečku jsou pak většinou i sami lukostřelci, kteří si sem přiváží velmi přátelskou náladu. Té pak pomáhají organizátoři i občerstvením, které musí dodat sílu na celodenní turnaj.

Týmy čekalo od devíti hodin ráno patnáct soutěžních stanovišť a vyhlašování výsledků bylo na programu až v osmnáct hodin. Přijely přitom desítky soutěžích, kteří byli rozděleni do čtyř kategorií – dvou dětských a pak na dorostence a dospělé. Podle věku se určovala vzdálenost, z jaké stříleli na jednotlivé terče.

Luky mohli mít rozdělené do tří kategorií na primitivní z tradičních materiálů, tradiční luky bez střeleckých oken a lovecké luky. A čekaly na ně disciplíny nazvané například lovecká stezka, terčová střelba na dvacet a padesát metrů, rychlostřelba nebo kyvadlo. Nechyběla ani střelba na šik nepřátel.

A i když si soutěžící mohli nechat započítat výsledky do lukostřelecké ligy, šlo na Hrádečku u Hrbova především opět o radost z tradiční lukostřelby.

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky