ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Knihovna připomněla prachatického spisovatele

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - V pravidelné literární kavárně Městské knihovny Prachatice jsme tentokrát přivítali členy Českého centra mezinárodního PEN klubu.

    

  

# Čtvrtek 14/9 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Jana Viktorová, Městská knihovna Prachatice

Ti v kavárně, která se koná každý měsíc v Domově seniorů Mistra Křišťana, ve čtvrtek 7. září blíže představili tvorbu a život prachatického rodáka Jiřího Frieda, od jehož narození letos uplynulo 100 let. Více než padesát návštěvníků přišlo vzpomenout na tohoto prachatického spisovatele.

Jiří Fried se narodil v roce 1923 v Prachaticích a působil jako spisovatel, scénárista a dramaturg. Maturoval na gymnáziu v Písku, poté začal studovat na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, avšak studium nedokončil a nastoupil do Československého státního filmu jako dramaturg.

Jeho prvním dílem byla básnická sbírka (Rozsvícená okna, 1954), větší ohlas však měla jeho próza (nejznámější Časová tíseň, Abel a Hobby). Po roce 1970 nemohl Jiří Fried publikovat, a proto psal scénáře k televizním inscenacím – mimo jiné také k epizodám seriálu Třicet případů majora Zemana. Až po roce 1989 vyšel jeho román Léto v Altamiře, který pojednává o dětství stráveném v Prachaticích. Zemřel v roce 1999 v Prachaticích.

Na jeho život a tvorbu a zavzpomínali při příležitosti jeho výročí členové Českého centra mezinárodního PEN klubu – režisérka Olga Walló, literární kritik Vladimír Karfík a Dana Mojžíšová. O hudební doprovod se postaral Jiří Hubený. V závěru besedy dostali možnost zavzpomínat i návštěvníci a prachatičtí rodáci, kteří znali Jiřího Frieda osobně. Setkíní se neslo v přátelském duchu a bylo důstojným a milým připomenutím tohoto prachatického rodáka.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky