ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Cesta na Táborsko vedla i do knihovny na hradě

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Studentky univerzity třetího věku oboru Cestování po jižních Čechách ve 21. století zahájily poslední ročník svého tříletého studia.

    

  

# Pondělí 18/9 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Jana Viktorová, Městská knihovna Prachatice

A zahájily ho badatelskou cestou nazvanou Táborsko našima očima. Garantka oboru Dagmar Parmová nás provázela cestou a seznamovala nás s pamětihodnostmi a zajímavostmi táborského okresu. Prohlídka města Bechyně s odborným výkladem místní průvodkyně nadchla krásou města, domů i významnými rodáky, například českým vlastencem Františkem J. Slámou (který pobýval i v Prachaticích), studoval zde Karel Kryl a režisér Jan Kačer zde natočil svůj první film.

Dalším úchvatným zážitkem byla návštěva poutního místa a kláštera v Klokotech, který je jednou z nejcennější kulturních památek regionu. Poutavá byla i prohlídka chýnovské expozice se zajímavostmi z geologie a mineralogie. Do okresu Tábor patří i město Soběslav, kde pro knihovníky a čtenáře je zajímavostí tamější knihovna, která je umístěná v zrekonstruovaných prostorech gotického hradu. Je navržená jihočeským architektem Jaromírem Kročákem, který za projekt získal několik ocenění na architektonických soutěžích.

Důstojným zakončením badatelské cesty bylo ocenění studentek v podobě vernisáže jejich závěrečných prací na krajském úřadě Jihočeského kraje. Projekt byl podpořen Dotačním programem Podpora kultury Jihočeského kraje s morální záštitou hejtmana Martina Kuby. Studentky U3V svými závěrečnými pracemi přesvědčily, že poznání a poznávání je nekončící proces.

Stálé nadšení osvojovat si další vědomosti ocenili i náměstci hejtmana Lucie Kozlová, František Talíř a Pavel Hroch, primátorka města České Budějovice Dagmar Škodová Parmová, zástupce Teologické fakulty Jihočeské univerzity proděkan Daniel D. Novotný, místostarosta města Prachatice Jan Kotrba a další významní hosté.

Nezapomenutelnou atmosféru při vernisáži vytvořily i árie v podání sólisty Jihočeského divadla Alexandra Beně. Na klavír ho doprovodil Mikoláš Troup, stejně jako flétnistku Elišku.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky