ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Česká píseň s hosty ke vzniku Československa

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Prachatický smíšený pěvecký sbor Česká píseň už tradičně připravil koncertní oslavu a uctění výročí obnovení české státnosti.

    

  

# Středa 8/11 2023 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Libuše Dortová, Česká píseň Prachatice

V sobotu 28. října se konal v aule prachatického gymnázia slavnostní koncert Smíšeného pěveckého sboru Česká píseň pod vedením sbormistryně Marcely Tomkové. Pořadatelem bylo město Prachatice. Přítomen byl nejen místostarosta Jakub Nepustil, který pronesl krátký proslov k této události, ale i vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Martina Klinecká. - Jako hosty jsme tentokrát pozvali Klarinetový soubor Prachatice pod vedením Jana Hovorky, se kterým zazpívala Petra Sovová. Kromě klasiky zazněly i úpravy lidových písní.

Výběr byl pro nás víc než jasný. Náš soubor letos v říjnu oslavil již osmatřicet let od svého založení a my jsme měli to štěstí, že mezi naše členy patřil i hudební skladatel František Jančík. Který sbor má takové štěstí, že má svého vlastního skladatele? Od roku 2006, kdy se spolu s manželkou přestěhoval do Prachatic, zpívali s námi ve sboru.

František Jančík skládal své vlastní opusy, ale také upravoval lidové písně, dokud mu to jeho zdravotní stav dovoloval. Jedna z posledních úprav pro náš sbor z Františkova pera vznikla 22. července 2016 a posluchači měli příležitost tuto lidovou píseň Dyž jsem šel od milý slyšet v aule prachatického gymnázia.

František psal nejenom pro nás, ale také již zmíněný klarinetový soubor má od něj řadu skladeb. V letošním roce uplynulo pět let od jeho úmrtí, a proto byla druhá část našeho koncertu věnována jeho skladbám. Výkony všech interpretů ocenila skladatelova manželka paní Marie Jančíková.

Na závěr jsme přednesli rozsáhlejší skladbu Jižní Čechy na text regionálního básníka Josefa Bartušky. Na klavír doprovázela sbormistryně Marcela Tomková. Nejenom text, ale i krásná Františkova hudba je oslavou naší nádherné krajiny. Text umocněný hudbou osloví srdce každého Jihočecha.

Na závěr si vás dovolujeme srdečně pozvat na dvě provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby za doprovodu Pošumavské komorní filharmonie, kterou bude řídit Karel Haymann. V pátek 22. prosince budete mít možnost poslechnout si Rybovku v sále Národního domu a ve čtvrtek 28. prosince ji budeme zpívat v kostele sv. Jakuba Většího. Těšíme se na vás.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky