#
Úterý 21/5 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY
Tereza Müllerová, průvodkyně v Montessori Dětské skupině
Naše škola
se už před nějakým časem zapojila do projektu School
Food For Change, což je projekt v České republice úzce
propojený s komplexním celoškolním programem kvalitního
a udržitelného školního stravování a vzdělávání o jídle.
Jednou ze součástí změny jsou i pravidelné exkurze na
některou z farem v okolí školy.
My, děti i
dospěli z Montessori Dětské skupiny, Mateřské školy a
Vlčat, třídy prvního Montessori trojročí jsme se vydali
na Kozí farmu rodiny Špatných v Bílsku, která se již od
roku 1993 specializuje na chov koz a výrobu kozích sýrů.
Farma je členem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO,
který u svých členů garantuje dodržování směrnic
ekologického zemědělství.
Do Bílska
jsme se tedy pohodlně dopravili autobusem a tam už jsme
se vydali přímo na farmu. Za branou farmy nás uvítala
majitelka paní Špatná se synem Jakubem. Pozadu nezůstala
ani parta letošních kůzlat se svými hlasitými pozdravy
hned, jak nás uviděla.

Nejprve
jsme si vyslechli povídání o farmě – o jejím založení, o
jejím fungování, o způsobu chovu koz na této farmě i o
zpracování mléka a výrově sýrů. Pak už přišla na řadu
prohlídka farmy. Kdo si troufnul, podrbal si kozla
Milouše, prohlédli jsme si i přilehlý výběh s pastvinou.
Poté jsme
se vydali do maštale, kde byla v jedné části kůzlata a v
druhé se na nás z venkovního výběhu přišly podívat dojné
kozy, kterých je tu nyní sto. Následovaly chvíle
nekonečného hlazení, mazlení a smíchu ze strany dětí a
zvědavého okukování, mečení, oblizování, okusování
tkaniček a ochutnávání bund a pláštěnek ze strany koz a
kůzlat.
Také si
děti mohly pohladit benjamínka – týdenní kůzlátko. Když
nastal čas, paní Špatná dětem ukázala dojírnu a její
fungování. Pak už jsme se společně přesunuli k
ochutnávce kozího mléka a kozích sýrů v čisté podobě i
různě ochucených. Většina dětí se nebála ochutnat, jak
kozí mléko, tak zejména pestrou paletu čerstvých kozích
sýrů ochucených bylinkami a kořením, doplněné celozrnným
pečivem a zeleninou.

Každý mohl
posoudit, jak jeho chuti lahodí tyto místní dobroty.
Ochutnávka byla výtečná, pro někoho to bylo úplně první
setkání s kozími produkty, kdo chtěl, zavítal i do malé
prodejny. Když jsme ochutnali, ještě zbyla chvilka času
na poslední podrbání kůzlat a pak už jsme se veselí a
spokojení mohli vrátit na autobus zpět do Prachatic.
Tento výlet
nám prakticky ukázal, že má smysl ochutnávat a
podporovat produkty místních farem, kam se může každý z
nás i zajít podívat na podmínky, ve kterých jsou na nich
zvířata chována a jak se vyrábí produkty od nich a jak
je fajn zařazovat tyto produkty do stravování třeba i ve
školce a škole.












|