ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatická Mezigenerační zahrada otevřena

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - O víkendu byla za skvělého počasí otevřena Mezigenerační zahrada na Zlaté stezce 145 v Prachaticích. A to v rámci Víkendu otevřených zahrad.

# Čtvrtek 13/6 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Hanka Rabenhauptová, Město Prachatice

Nechyběl ani zajímavý doprovodný program. Akci zajistil SeniorPoint Prachatice. Mezigenerační zahrada byla jednou z bezmála tří set otevřených zahrad v rámci celého Česka. Svátek otevírání zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a v Česku se k němu připojujeme od roku 2010 se zajímavými programy.

Během otevření zahrady, která vzniká díky dobrovolníkům a zaměstnancům společnosti KreBul, se v ní vystřídala více jak padesátka lidí, dětí a tři psi. Vyměnily se přes tři desítky rostlin, bylin, semínek od paprik počínaje, přes rajčata, avokádo, petržel, až po sazeničky slunečnic, měsíčku zahradního, či aloe.

S písněmi o květinách, zahradě (Já mám zahrádečku, Červená růžičko v úpravě Ladislava Kubeše, Na tom pražském mostě, Tulipán…) vystoupilo pěvecké seskupení Radostné přátelství pod vedením Emílie Popielové a za doprovodu harmonikáře Miloslav Pence.

Na zahradě při posezení s čistou vodu s mátou, šalvějí, nebo kávou se hrálo ptačí BINGO. A hlavně se povídalo, zpívalo a radovalo. Cílem i naší akce bylo stejně jako na dalších místech informovat o zelených plochách ve městě, jejich údržbě a naplňováním komunitních, mezigeneračních aktivit.

Zahrada je přístupná všem. K dispozici je nejen pohled na zeleň a květenu, ale také hmatový chodníček, prvek ke cvičení, k zapůjčení kuželky a další sportovní pomůcky, prostor k výstavám. V zahradě mají své místo i knihy v kniho budce, či zvonkohra, budky a pítka pro ptáky, hmyzí domeček, nebo i motýlí keř.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky