ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Přiložte mobil, foťte a sdílejte obnovu divočiny

ČTENÁŘI ČTENÁŘŮM - Správa národního parku Šumava instalovala na vybrané turistické trasy celkem šest nových fotopointů ke sdílenému sledování obnovy lesů.

# Čtvrtek 11/7 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Jan Dvořák, mluvčí Správy NP Šumava

Jedná se o jednoduchou tabuli, která je upravená tak, aby si mohl návštěvník opakovaně fotografovat svým telefonem ze stejného místa, pod stejným úhlem části lesů, ve kterém probíhají přírodní procesy. Na trasách na Poledník, Březník a na Plešné jezero jsou umístěny vždy dva takové fotopointy.

Z jednoho je možné fotografovat les, ve kterém teprve nedávno došlo k odumření dospělých stromů a druhý je umístěn v lokalitě, kde k rozpadu došlo dříve a díky tomu jsou zde zřetelněji vidět již odrůstající stromy. Instalované fotopointy přitom v lokalitách zůstanou několik let, by si návštěvníci mohli tvořit ucelenou sadu časosběrných snímků a porovnávat tak dynamický vývoj bezzásahového lesa.

Fotografové přitom mohou své snímky umísťovat na sociální sítě a připojit k nim hastag #tlejicidrevo a #np_sumava, čímž přispějí do vznikající galerie snímků z těchto fotopointů.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky