OD REDAKCE   OD ČTENÁŘŮ   /   INZERCE   REDAKCE   CENÍK
  
 

S KreBulem v Prachaticích opět i o menšinách

Z REDAKČNÍHO @ - Prachatická nezisková organizace KreBul připravila také pro letošní podzim řadu akcí a aktivit v rámci multikulturní výchovy.

# Neděle 20/10 2024 – Z REDAKČNÍ POŠTY

Za organizátory Zdeněk Krejsa, ředitel KreBul

XKromě konference se můžete těšit na zajímavé besedy, divadlo, cestu za poznáním. Hlavní aktivity podzimu odstartují už 24. října v 10:00 hodin, kdy bude zahájena již sedmnáctý ročník konference o multikulturní výchově. Ta se uskuteční v sídle KreBulu na Zlatá stezce 145 v prostorách komunitního centra Na půdě.

Těšit se můžete na přednášky i workshopy, které si pro vás naši hosté připravují. Například workshop z Úřadu vlády České republiky o dezinformacích, beseda s politologem Martinem Klusem (bývalým státním tajemníkem ministerstva zahraničí SR) o aktuálním dění na Slovensku i ve světě, o příběhu prvních stolpersteinů v Prachaticích, workshop o moderním antisemitismu, přednáška na téma transgender, LGBTQ+ lidé a předsudečná nenávist, workshop z dílny Židovského muzea v Praze a další.

Druhý den, tedy 25. října, nás čeká poznávací cesta do památníku Lety u Písku. V rámci exkurze navštívíme autentické místo, kde v letech 1942 a 1943 fungoval takzvaný cikánský tábor Lety u Písku. Tento prostor sloužil k násilné koncentraci převážně českých Romů a Sintů před jejich deportací do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II - Birkenau. Muzeum romské kultury zde v roce 2024 vybudovalo zcela nový Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Odjezd: 7:30 z Malého náměstí (návrat do 14:00 hodin), cena 40,- Kč (vstup do památníku).

Velmi zajímavé setkání nás čeká 7. listopadu od 17:00 hodin, kdy proběhne beseda Irenou Kalhousovou, která je česká politoložka, vědkyně a vysokoškolská pedagožka, ředitelka Herzlova centra izraelských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na Izrael, arabsko-izraelský konflikt a bezpečnost na Blízkém východě i s ohledem na vztahy se státy střední Evropy. Tématem setkání bude Izraelsko-palestinský konflikt po 7. říjnu a válce v Gaze: Kam dál? Beseda se uskuteční v komunitním centru Na půdě, Zlatá stezka 145, Prachatice.

V pátek 29. listopadu nás pak čekají dvě reprízy divadelního představení - monodrama Alma Rose. Příběh vynikající houslistky Almy Rosé, jež koncertovala na pódiích největších koncertních sálů Evropy. V roce 1943 byla kvůli svému židovskému původu internována do Osvětimi, kde se stala dirigentkou ženského táborového orchestru. V představení zazní skladby autorů: F. Kreislera, J. Strausse, A Dvořáka, F Schuberta, J. Brahmse a G. Pucciniho. Představení proběhnou od 11:00 a od 13:00 hodin v aule Gymnázia Prachatice. Představení trvá 60 minut a vstupné je 60,- Kč.

Do konce roku se pak mohou návštěvníci těšit ještě na výstavu, setkání s novinářem a publicistou Stanislavem Motlem, pro studenty je připravena poznávací cesta do památníku bývalého koncentračního tábora v Mauthausenu, přednášky o pochodu smrti...

Aktivity letošního ročníku multikulturních aktivit jsou realizovány v rámci projektu Vzpomínka pro lidskost 2025 za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu a Jihočeského kraje. Záštitu nad aktivitami převzali Jan Bauer, poslanec Parlamentu ČR a starosta města Prachatice a Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

V případě dotazů či rezervace místa na některou z nabízených aktivit využijte e.mail: krebul@krebul.cz nebo telefon 723 123 093. Těšíme se na setkání s vámi při některé z aktivit projektu Vzpomínka pro lidskost 2025.

 


 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky