Text:
TOMÁŠ PŘIBYL, foto poskytla Státní veterinární správa
Jihočeští veterinární inspektoři vyrazili minulý týden ve
čtvrtek a pátek 21. a 22. října na kontrolu výrobny
mražených masných polotovarů typu kebab ve Lhenicích, která
je žádala o registraci. V rámci vyžádaného schvalovacího
procesu tu inspektoři odhalili až neuvěřitelné věci vzhledem
k tomu, že provozovatel kontrolu vlastně čekal.
„Vzhledem k neudržovanému provozu a značnému nepořádku v
objektu nemohli inspektoři provozovnu dočasně schválit,
jelikož nebyly splněny základní požadavky platné legislativy
na infrastrukturu a vybavení potravinářského podniku," řekl
novinářům mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
„Zároveň veterinární inspektoři při kontrole zjistili, že v
chladírenském skladu bylo skladováno přibližně 1300
kilogramů zejména vakuově baleného hovězího masa, v menší
míře drůbežích masných polotovarů, které nebyly značeny v
souladu s platnou legislativou,“ dodal.
Maso tak mělo nejasný původ. Více než polovina z něj měla
sice alespoň označení data spotřeby do 18. října, ale byla
tak tři dny prošlá. Inspektoři veterinární správy proto maso
znehodnotili barvou a nařídili ho zlikvidovat.
„Na dvoře navíc byly obdobně v mrazírenském návěsu s
aktivním mražením skladovány mražené kebaby a maso v
přepravních bednách. Oba mrazírenské sklady byly uzavřeny
úřední veterinární uzávěrou," upřesnil Petr Vorlíček.
Provozovateli hrozí vysoká pokuta, ale proces schvalování
registrace provozovny bude moct pokračovat. „Pokud svou
činnost myslí vážně, tak by měli ty nedostatky napravit. To
znamená v těch provozech uklidit a maso, které tam bylo,
zlikvidovat. Musí nám doložit, že k tomu došlo v asanačním
podniku. A pak asi poběží dál schvalovací proces, pokud
v něm budou chtít pokračovat,“ vysvětlil mluvčí pro
prachatickoNEWS.CZ.
|