Text: TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL, foto: ZDENĚK A TOMÁŠ PŘIBYLOVI
Národní přehlídka sýrů a vín už patří k
Prachaticím devatenáct let a eno-gastronomická přehlídka
rybích pokrmů a vín sedmnáct let. Po celou tu dobu je pořádá
majitel prachatické vinotéky Michal Kočan, který na první
zářijový víkend 2. a 3. září připravil další ročník těchto
skvělých akcí.
Obě přehlídky si tradičně kladou za cíl
podpořit konzumaci zdravých pokrmů a snoubení jejich chutí s
víny. A tradičně to vše nabízí v jednom z nejkrásnějších
prostorů v prachatickém historickém jádru ve Staré radnici
postavené Rožmberky v 16. století a v jejích arkádách a
sklepích.
Své sýry přijede do Prachatic představit
dvanáct mlékáren, které za své výrobky dostaly řadu cen.
Jedenáct z nich je z Čech a Moravy a dvanáctá přijede z
Bavorska. Celkem dodají padesátku vzorků sýrů té nejlepší
kvality z kravského a kozího mléka.
„Vedle mnoha skvělých sýrů a sýrových
pomazánek budou prezentovány čerstvé sladkovodní ryby
výhradně z jižních Čech. Především to bude kapr, amur,
pstruh, siven a candát. Budeme tu mít dva kuchaře, kteří
připraví skvělé pokrmy z ryb. Jde přitom o to ukázat lidem,
že ryby mají krásné, jemné a vybrané maso a dá se z nich
udělat fantastický pokrm,“ řekl hlavní organizátor přehlídek
Michal Kočan.
K sýrům a rybím pokrmům pak bude možné
ochutnat více než stovku českých a moravských vín ze
sedmadvaceti vinařství. Navíc k tomu bude znít i kvalitní
hudba souboru vedeného Petrou Sovovou v úchvatném prostoru.
A to v pátek a v sobotu 2. a 3. září vždy od sedmnácti do
třiadvaceti hodin.
(http://syryrybyavino.cz/)
|