Text a foto:
TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL

Eno-gastronomické přehlídky věnované sýrům,
rybám a vínům organizuje v Prachaticích dlouhé roky majitel
zdejší vinotéky Michal Kočan. Letos je připravil na 2. a 3.
září vždy od sedmnácti do třiadvaceti hodin v nádherných
renesančních prostorech arkád, sálu a sklepů Staré radnice.
Přehlídky nabídnou na padesát vzorků sýrů a přes stovku vín.
A také řadu vybraných pokrmů z ryb. Ty bude
připravovat kuchař Karel Plucar, který v minulosti vařil i v
Potrefené huse v Českých Budějovicích. Pro naši redakci
sepsal seznam jídel, která chystá a přidal i svá doporučení
na pokrmy, které stojí za pozornost.

Z pokrmů bych doporučil hlavně candáta.
Řekl bych, že candáta ocení i lidé, kteří ryby nejedí. Má
jemné bílé maso, které je nutričně bohaté zejména na
bílkoviny. Díky své struktuře je dobře stravitelné a pro
tělo využitelné. Má málo tuku a je ceněné zejména kvůli
složení mastných kyselin.
Zlaté pravidlo labužníků je: Aby měl
candát správnou chuť, musí třikrát plavat - ve vodě, na
másle a ve víně. Výborně se k němu hodí svěží bílá vína.
Candáta budeme připravovat šetrně i s kůží, jelikož candát
má kůži velmi jemnou a dobře stravitelnou. K této rybě jsem
vybral hráškové pyré se šalotkou a bílým pepřem, zjemněné
smetanou, karotku na másle a pečenou bramboru s koprem.

Dále doporučuji ochutnat jemný tatarák z
kapra. Budeme ho připravovat z čerstvého masa, které nejprve
zbavíme kostí a kůže, poté jemně nasekáme a přidáme šalotku,
čerstvou petržel, sůl, hořčici, tabasco, kapku citronu,
kmín, pepř, žloutky z domácích vajec, worcester, kečup a
papriku. Celé promícháme a podávat budeme na křupavém toastu
s olivovým olejem a listem polníčku.
Z polévek bych rozhodně doporučil rybí
polévku s rajčaty. Je to svěží polévka připravená z
loupaných rajčat, cibule, petržele, mrkve, kousků bílé ryby,
zalitá silným rybím vývarem, dochucená bílým pepřem a solí.
K polévce se výborně hodí sýrový toast, kterým také polévku
doplníme.

Ve Staré radnici budu připravovat tyto
pokrmy:
*Carpaccio z červené řepy s medovým dresinkem,
marinovaným sýrem a rukolou.
*Sýrový koláč.
*Tatarák z kapra s kapkou citronu podávaný na křupavém
toastu.
*Jihočeská rybí polévka - tradiční rybí polévka, jak ji
všichni známe.
*Rybí polévka s loupanými rajčaty podávaná se sýrovým
toastem.
*Pstruh s česnekovým máslem a bylinkami, podávaný s
citronovou polentou.
*Candát na másle s hráškovým pyré a restovanou karotkou,
pečený brambor.
*Sekané rybí biftečky podávané na trhaném salátu s
hořčicovým dresinkem.
*Amur pečený na másle, kořenové zelenině a bylinkách,
čerstvé pečivo.
*Kapr na másle s citronem a bylinkami, pečený brambor s
koprovým dresinkem.
Dále se můžete těšit například na domácí rybí salát.



|