Text
a foto:
TOMÁŠ FRANTIŠEK PŘIBYL
V pátek 2. září dopoledne se v renesančním
prostoru arkád Staré radnice konalo oficiální zahájení
Národní přehlídky sýrů a vín a eno-gastronomické přehlídky
ryb a vín. První pořádá prachatický sommeliér Michal Kočan
devatenáct let a druhou sedmnáct let.
Na zahájení přehlídek pro zvané začali kuchař Karel Plucar s
kolegou předvádět své umění, na které se může těšit večer i
veřejnost. O hudební doprovod se postarali učitelé z
prachatické pedagogické a umělecké školy a nechyběla ani
tradiční aukce sýrů a vín na podporu místního hospice.
Obě přehlídky si tradičně kladou za cíl
podpořit konzumaci zdravých pokrmů a snoubení jejich chutí s
víny. A tradičně to vše nabízí v jednom z nejkrásnějších
prostorů v prachatickém historickém jádru ve Staré radnici
postavené Rožmberky v 16. století a v jejích arkádách a
sklepích.
Své sýry přijelo do Prachatic představit
dvanáct mlékáren, které za své výrobky dostaly řadu cen.
Jedenáct z nich je z Čech a Moravy a dvanáctá přijede z
Bavorska. Celkem dodaly padesátku vzorků sýrů té nejlepší
kvality z kravského a kozího mléka.
„Vedle mnoha skvělých sýrů a sýrových
pomazánek jsou prezentovány čerstvé sladkovodní ryby
výhradně z jižních Čech. Především je to kapr, amur,
pstruh, siven a candát. Máma tu dva kuchaře, kteří
připravují skvělé pokrmy z ryb. Jde přitom o to ukázat lidem,
že ryby mají krásné, jemné a vybrané maso a dá se z nich
udělat fantastický pokrm,“ řekl hlavní organizátor přehlídek
Michal Kočan.
Rybí pokrmy na přehlídkách připravuje
kuchař Karel Plucar, který v minulosti vařil i v Potrefené
huse v Českých Budějovicích. „Z pokrmů bych doporučil hlavně
candáta. Řekl bych, že candáta ocení i lidé, kteří ryby
nejedí. Má jemné bílé maso, které je nutričně bohaté zejména
na bílkoviny. Díky své struktuře je dobře stravitelné a pro
tělo využitelné. Má málo tuku a je ceněné zejména kvůli
složení mastných kyselin,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ.
„Dále doporučuji ochutnat jemný tatarák z
kapra. Budeme ho připravovat z čerstvého masa, které nejprve
zbavíme kostí a kůže, poté jemně nasekáme a přidáme šalotku,
čerstvou petržel, sůl, hořčici, tabasco, kapku citronu,
kmín, pepř, žloutky z domácích vajec, worcester, kečup a
papriku. Celé promícháme a podávat budeme na křupavém toastu
s olivovým olejem a listem polníčku,“ dodal.
Ve Staré radnici se můžete těšit na
tyto pokrmy:
*Carpaccio z červené řepy s medovým dresinkem, marinovaným
sýrem a rukolou.
*Sýrový koláč.
*Tatarák z kapra s kapkou citronu podávaný na křupavém
toastu.
*Jihočeská rybí polévka - tradiční rybí polévka, jak ji
všichni známe.
*Rybí polévka s loupanými rajčaty podávaná se sýrovým
toastem.
*Pstruh s česnekovým máslem a bylinkami, podávaný s
citronovou polentou.
*Candát na másle s hráškovým pyré a restovanou karotkou,
pečený brambor.
*Sekané rybí biftečky podávané na trhaném salátu s
hořčicovým dresinkem.
*Amur pečený na másle, kořenové zelenině a bylinkách,
čerstvé pečivo.
*Kapr na másle s citronem a bylinkami, pečený brambor s
koprovým dresinkem.
Dále se můžete těšit například na domácí rybí salát.
|