#
Středa 26/4 2023 - TEXT A FOTO: Sarah Bende
Knihovna pozvala v minulém
týdnu Pavla Drdela, aby představil svou novou a zajímavou
kuchařku a připravil i něco na ochutnávku ze svého umění.
Majitel známé strakonické restaurace Sůl a Řepa proto přijel
mluvit o knize, která nese název Postní kuchařka od kořene
po nať.
Kuchařka vznikla hlavně
proto, aby pomáhala. Pavel Drdel je totiž ambasadorem jedné
z nadací, která pomáhá syrským uprchlíkům. Původně šlo pouze
o pár receptů v elektronické podobě v pdf, z jejichž prodeje
šly peníze na již zmíněnou charitu. Lásku k vaření i psaní v
sobě přitom měl Pavel Drdel už od dětství. „Když mi bylo
šest let, všem jsem tvrdil, že ze mě bude buď kuchař, nebo
spisovatel,“ řekl ve Vimperku.
Jeho strakonická restaurace
je přitom známá především díky nekonvenčním technikám
zpracování potravin. Využívá jak velice běžné, tak i
potraviny, které bychom normálně nepoužívali. „U nás
využíváme potraviny jako celek, ať už jde o šlupky, natě či
jiné části. Rozebíráme pokrmy na části a jejich podstatu
předěláváme změnou skupenství nebo formou servírování,“
popsal práci své restaurace. Jak na to, se dozvědí čtenáři
právě v jeho kuchařce.
Pavla Drdela může širší
veřejnost znát také z různých pořadů, ve kterých vystupuje -
například Sama doma. Objevil se také ve známé kuchařské
soutěži MasterChef Česko na pozvání jednoho z porotců -
konkrétně Přemka Forejta, se kterým se zná ještě z dob, kdy
oba pracovali v Brně. Jedním z aktuálních pořadů, ve kterém
se objevil, je Pohlreichův souboj restaurací, kde se svou
restaurací Sůl a Řepa dostal mezi nejlepších dvanáct.
|
|
|