#
Úterý 23/5 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl
Tradiční gastronomické
přehlídky, které v Prachaticích připravuje už dvacet let
místní sommeliér Michal Kočan, se letos chystají už na
červen. Konkrétně na druhý červnový víkend 9. a 10. června
vždy od sedmnácti do třiadvaceti hodin ve Staré radnici a na
Velkém náměstí. I letos budou zaměřeny na sýry, ryby a víno.
A opět na nich bude
připravovat vytříbené pokrmy šéfkuchař Karel Plucar.
„Rozhodně bych doporučil ochutnat tomatovou rybí polévku. Je
to svěží rybí polévka ze silného vývaru, připravená z
loupaných rajčat, cibule, petržele, mrkve a kousků bílé
ryby, dochucená bílým pepřem a solí. K polévce se výborně
hodí sýrový toast, kterým také polévku doplníme,“ řekl k
tomu, co letos v arkádách Staré radnice pro návštěvníky
přehlídek připraví.
Menu pro návštěvníky
přehlídek:
*Amur marinovaný v bylinkách v citronové panko strouhance,
petrželové brambory s lehkým koprovým dipem.
*Candát na barevném pepři se snítkou rozmarýnu, podávaný na
salátu z černé čočky a restované zeleniny.
*Filet ze pstruha na bylinkovém másle podávaný s restovanou
karotkou a mačkaným zeleným hráškem.
*Kapr jemně ochucený sušenou cibulkou a česnekem, podávaný s
plátkem citronu a čerstvým pečivem.
*Sekané rybí biftečky se sezamem na variaci listových salátů
s hořčicovým dresinkem.
*Tatarák z kapra s kapkou citronu, podávaný na křupavém
toastu.
*Carpaccio z červené řepy s medovým dresinkem, marinovaným
sýrem v bylinkách a rukolou.
*Tomatová rybí polévka se zeleninou, podávaná se sýrovým
toastem.
*Sýrový koláč s lístky bazalky.
*Pikantní sýrová pomazánka s mladou cibulkou na čerstvé
bagetce.
Na přehlídkách budou
prezentována vína zcela výjimečné kvality ze Salónu vín ČR,
Národního vinařského centra Valtice – dorazí z něj deset
vzorků. Svou účast přislíbilo jedenáct českých mlékáren,
které přivezou vzorky sýrů oceněných cenami – zejména
označením kvality KLASA. A tradičně také nebude chybět
bavorská mlékárna Gold-Steig. Celkem mlékaři nabídnou
padesátku vzorků sýrů z kravského, kozího a ovčího mléka a
vinaři stovku vín.
„Sám se také těším na jemný
tatarák z kapra, který rozhodně nesmí chybět. Tatarák
připravím z čerstvého masa, které nejprve zbavím kostí a
kůže, poté jemně nasekám a přidám šalotku, čerstvou petržel,
sůl, hořčici, tabasco, kapku citronu, kmín, pepř, žloudky z
domácích vajec, worcester, kečup a papriku. Celé promíchám a
podávat budu na křupavém toastu s olivovým olejem a listem
polníčku,“ pokračoval Karel Plucar.
Ryby pro přípravu pokrmů
dodají rybáři výhradně z jihu Čech. Poskytnou především
kapra, amura, pstruha nebo candáta. „Doporučuji také
ochutnat filet z amura. Amura si předem naložím do čerstvých
bylinek a až poté obalím v panko strouhance. Panko
strouhanka pochází z Japonska a na obalování ryb se výborně
hodí. Nesákne tolik tuku a rybě dodá zlatavý a křupavý
kabátek. Amura budu podávat s bramborem vařeným na páře s
nasekanou petrželkou a koprovým dipem,“ řekl šéfkuchař
závěrem.
|
|
|