#
Neděle 18/6 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl
Pro ty, kteří přehlídky
neznají (i když jich mnoho nebude) - konají se v
renesančních arkádách, sále a sklepích Staré radnice, která
byla postavena v 70. letech 17. století Rožmberky. Více než
desítka mlékáren tu prezentuje své sýry, několik desítek
vinařství posílá pestrou a velmi kvalitní nabídku vín, a k
tomu rybáři dodají ryby, ze kterých kuchaři připraví řadu
vytříbených pokrmů. Platící návštěvníci pak mohou
ochutnávat, co hrdlo ráčí.
Nejde však o foodfestival,
ale o akci, která má vyšší úroveň. A to nejen díky
prostorům, ve kterých se koná, ale dbá se tu na vinařskou i
gastronomickou etiketu. Především jde o propagaci rybích
pokrmů, které jsou prospěšné zdraví - zejména srdci - a také
o propagaci kvalitních českých a bavorských sýrů a českých a
moravských vín.
Ostatně k přehlídkám patří
i přednášky profesora Jindřicha Mourka, který se celý život
zabývá zdravím a zdravým životním stylem. Přednášeli tu ale
třeba i docent Radim Uzel či profesor Milan Šamánek. Chutěmi
a zdravím to však na přehlídkách nekončí.
Příležitost tu pravidelně
dostávají místní zpěvačky a muzikanti, kteří se starají o
radostnou atmosféru přehlídek. Letos sem také zavítal vinař
a vinařský básník Ctirad Králík – autor několika velmi
poetických sbírek básní o víně se smyslem pro procítěnou
recitaci.
Nelze přitom pominout ani
charitativní rozměr přehlídek. Hosté oficiálních zahájení
mohou na přehlídkách vždy vydražit velmi kvalitní archivní
víno nebo sýr a výtěžek dostává prachatický hospic. Výsledky
dražeb přesáhly častokrát v součtu výrazně sumu deset tisíc
korun a dražitelé – nejčastějším bývá senátor Tomáš Jirsa –
tak poslali hospici už poměrně vydatnou pomoc.
Nápad uskutečnit přehlídku
sýrů a vín pochází z doby, kdy se v závodě Mlékárny MADETA v
Prachaticích vyráběl Archivní Libínský sýr. Ten mimo jiné
obdržel ocenění Mlékárenský výrobek roku 2003. Tehdejší
ředitel mlékárny Jiří Toman požádal Michala Kočana, aby
tento sýr „zavedl“ do vinařského sektoru. A od toho už byl
jen krůček k uskutečnění prvního ročníku národní přehlídky
Sýry a víno, který se konal v roce 2003.
„Naše přehlídky jsou
svátkem vína, coby nápoje společenského, který se podává v
prvé řadě k jídlu, tak jak nás to učil v 90. letech ve
Vinařské akademii Jiřího Kopečka přednášející profesor Vilém
Kraus. V této Vinařské akademii jsem absolvoval kurz
sommerlierů, který mne mimo jiné také nasměroval k pořádání
našich přehlídek,“ uvedl Michal Kočan.
Za dvacet let se na
přehlídkách prezentovalo více než 160 vinařství z Moravy i
Čech, 22 mlékáren, 7 rybářských společností a Agrokomlex
Šumava, který hospodaří na více než 80 tisících hektarech.
Vystřídala se tu také řada vynikajících kuchařů. V
posledních letech tu pokrmy z ryb připravuje Karel Plucar s
kolegou a jak u nich, tak u jejich předchůdců vždy platilo,
že byla radost od nich cokoliv ochutnat.
Za přehlídkami přitom stojí
dvě desetiletí úsilí Michala Kočana, a to úsilí, které
dostává Prachatice na vinařskou mapu a láká sem lidi z
nemalé vzdálenosti. Samotnému městu navíc přináší
kultivovanou společenskou a gastronomickou akci, jakou se
může pochlubit jen málo míst v našem regionu.
Generálním partnerem
přehlídek je Město Prachatice a Michal Kočan na nich
spolupracuje také s Ministerstvem zemědělství ČR, Vinařským
fondem ČR a Státním zemědělským intervenčním fondem. „Všem
patří velké poděkování. Jsem také velice potěšen, že nad
touto akcí převzali záštitu ministr zemědělství, hejtman
Jihočeského kraje Martin Kuba, starosta Města Prachatice Jan
Bauer, senátor Tomáš Jirsa a náměstek hejtmana Jihočeského
kraje Pavel Hroch,“ vyjmenoval Michal Kočan osobnosti
veřejného života, jejichž podpoře se přehlídky těší.
Jen těžko se přitom u
podobné akce ve městě velikosti Prachatic dá uvažovat o tom,
že by šlo o velký byznys. To, že se do akce, která není
primárně o penězích, ale o něčem vyšším, pouští podnikatel,
ještě více podtrhuje uznání, jaké Michalovi Kočanovi za jeho
snahu patří. Už dvacet let ukazuje, že mu jde hlavně o to,
aby lidé měli z dobrého jídla a vína radost.
|