ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Vimperští policisté řeší další podvod. Za 400 000

ZPRÁVA - K případům podvodů s internetovým bankovnictvím, které letos musí řešit policisté z obvodního oddělení ve Vimperku, přibyl v pátek další.

    

  

# Pondělí 4/9 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Případy podvodů, které se týkají zneužití internetového bankovnictví a které spadají do kompetence policistů sídlících ve Vimperku, se v policejních svodkách pro media objevují poměrně často. Přesto jich neubývá a veřejnost tak zvýšené opatrnosti na Vimpersku zjevně dál moc nedbá. Důvěřivost je přitom v těchto případech klíčový faktor pro úspěch podvodníků.

Přesvědčil se o tom další poškozený z Vimperska, kterému v pátek 1. září v poledne zavolal muž, který se představil jako pracovník známé banky a řekl mu, že jeho účet napadl hacker a vzal si na jeho jméno úvěr. Podvodník navíc disponoval takovými technickými prostředky, že poškozenému poslal SMS, která se tvářila, jako že ji opravdu odeslala jeho banka.

„V dalších dvou SMS zprávách pachatel poškozenému radil, aby si nainstaloval aplikaci pro vzdálený přístup do jeho internetového bankovnictví. To také udělal a podle dalších pokynů falešného bankéře si na sebe vzal takzvanou předschválenou půjčku. Jakmile mu byly schválené peníze připsány na účet, ihned mu začaly z účtu mizet pryč. Poškozený tak během pár minut přišel o více jak 400 000 korun,“ popsala mechanismus podvodu prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

KYBER RÁDCE POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky