ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatice vydaly mapu bezbariérových tras

ZPRÁVA - Lidé s pohybovým omezením a vozíčkáři mohou při cestách po Prachaticích nově pracovat s mapou bez bariér. Pokřtít ji přijel známý herec Jan Potměšil.

    

  

# Úterý 5/9 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytlo Město Prachatice

Vznik mapy je pokračováním přes dvacet let trvajícího úsilí řady lidí, v čele s Hanou Rabenhauptovou z radnice, na odstraňování bariér pro handicapované ve městě. K nejviditelnějším aktivitám v tomto směru patří třeba i pravidelné vyhledávání míst s bariérami nebo diskuse u kulatých stolů se zainteresovanými, ve kterých se nápad na pořízení mapy objevil a dostal se i do strategických dokumentů radnice.

Zhmotnění se pak dočkal letos díky právě Haně Rabenhauptové a Jakubovi Imberovi z KreBulu, kteří dali mapě obsah a grafickou podobu. Vydání stálo zhruba tři tisíce korun a město mapu nechalo vytisknout v nákladu zatím dvě stě padesáti kusů.

„Mapa nabízí tři velké okruhy doporučených míst - historický okruh, prohlídkový okruh a jak bezbariérově z města. V historickém okruhu nabízíme prohlídku fasád měšťanských domů, prohlídku historického centra a okolí historického centra,“ vysvětlila Hana Rabenhauptová a pokračovala: „V bezbariérovém prohlídkovém okruhu pak místa, kam se lidé s omezeným pohybem na vozíku dostanou jako je zahrada hospice, Parkán, bazén, koupaliště Hulák, stadion, kino nebo Štěpánčin park. Třetí mapa ukazuje směr jak na bezbariérová místa z města, jako je například Křížová cesta, lesní kaple Patriarcha, areál Lesních her, ale i Stezka korunami stromů Lipno, Křišťanovický rybník nebo zahrada Státního zámku Kratochvíle.“

K nalezení je mapa i na městském webu nebo na serveru vozejkmap.cz a v Informačním centru Prachatice, Komunitním centru Prachatice na Zlaté stezce, Jihočeském centru pro zdravotně postižené a seniory Prachatice Na Sadech a na Městském úřadu Prachatice.

Práce na odstraňování bariér v Prachaticích přitom vydáním mapy nekončí. „Budeme rádi, pokud přijdou další podněty, že tu či jinde byly bariéry odstraněny, tu či jinde by bylo místo k zařazení do mapy k dalšímu okruhu, že tu či jinde by bylo třeba něco napravit,“ dodala pro prachatickoNEWS.CZ Hana Rabenhauptová.

Křest mapy se uskutečnil v minulém týdnu na Velkém náměstí. Připraven tu byl menší happenig a role kmotra mapy se ujal mimo jiné také herec Jan Potměšil, který je sám upoután na invalidní vozík. Křtilo se provázky symbolizujícími spojení, které představují i trasy mapy.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky