ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Na Kratochvíli se bude opět jezdit za pohádkami

ZPRÁVA - Z Kratochvíle přichází dvě zprávy, letošní divadelní léto tu bude delší o jeden den a také se na tento zámek opět bude jezdit za pohádkovými postavami.

    

  

# Čtvrtek 7/9 2023 – TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Rekordní množství diváků navštívilo letošní divadelní léto na zámku Kratochvíle. I díky počasí zde netoličtí ochotníci ze spolku Tyl odehráli dvanáct představení, která navštívilo téměř 2500 diváků. Ti zhlédli inscenaci Světáci, jejíž scénář vznikl na motivy slavné komedie Zdeňka Podskalského 60. let.

„U představení jsme se bavili, což je nutný základ pro nás jako ochotníky a většinou si toho pak všimnou také diváci,“ uvádí zdejší kastelán Petr Šmíd, který ve Světácích ztvárnil úlohu Antonína. Tu hrál ve filmu Jiří Sovák. Světáky hrálo na Kratochvíli dvanáct herců, což je i aktuální počet aktivních herců souboru, který na Kratochvíli vystupuje již více než třicet let.

Divadelní léto na Kratochvíli ale letos ještě úplně nekončilo – 17. září se zde budou hrát pohádky pro děti, které mají na repertoáru herci z Národního divadla Čkyně. Ti si letos z prachatické divadelní přehlídky pohádek pro děti odvezli hlavní cenu zvanou Štítek.

„Těšíme se. V repertoáru máme pět pohádek, ale zahrajeme dvě. Zatím. Na červen příštího roku bychom ve spolupráci s panem kastelánem chtěli připravit program pro děti, které sem vyrazí na školní výlet. Zahrajeme svá autorská představení, která jsou primárně určená dětem, ale zasmějí se u nich někdy více dospělí,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ jeden z herců divadla Pavel Pechoušek. V neděli 17. září budou čkyňští herci na Kratochvíli hrát od 15:30 Šípkovou Růženku a od 17:00 hodin pak jejich novinku, kterou je pohádka Perníková chaloupka.

„Upřímně se moc těším na čtveřici ochotníků ze Čkyně, protože evidentně přes všechny své pracovní a rodinné povinnosti mají chuť rozdávat radost malým i velkým divákům,“ uvádí kastelán Petr Šmíd, který zde letos nahradil dlouholetého předchůdce Vojtěcha Troupa. „Jsem otevřený novým projektům, novým nápadům, novým tradicím. Věřím, že právě tato pohádková představení v podání Národního divadla Čkyně by se mohla stát novou tradicí,“ doplňuje.

S pohádkami mají zámek Kratochvíle spojené celé generace, protože pětadvacet let zde byla celá expozice věnovaná loutkám a animovanému filmu. „V letech 1981 až 2006 byl zámek využit k umístění expozice českého animovaného filmu. Zásadní obrat nastal na Kratochvíli v roce 2006. Následně zde byl koncipován a zahájen projekt Renesance renesance, jehož cílem bylo navrátit zámku autentickou podobu, respektující jeho prostorovou a výtvarnou hodnotu a vytvořit interiérovou instalaci připomínající především dobu posledních Rožmberků,“ řekl kastelán Šmíd.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky