ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nový vimperský kalendář je plný krásných fotek

ZPRÁVA - Vimperská radnice měla opět šťastnou ruku s výběrem fotografa, který nafotil snímky pro městský kalendář. Tentokrát oslovila Vojtěcha Kohouta.

    

  

# Čtvrtek 7/9 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Na odboru školství, kultury a cestovního ruchu vimperské radnice si na městském kalendáři pro následující rok dávají vždy záležet. A to včetně jeho představení mediím na křtu, který už tradičně hostila včera 6. září vimperská kavárna Ve skále. A letos je úsilí odboru na kalendáři hodně vidět, protože se podle našeho redakčního hodnocení velmi povedl a jistě o něj bude velký zájem.

Snímky do kalendáře nafotil vimperský rodák a amatérský fotograf Vojtěch Kohout. Letos sedmatřicetiletý informatik pracující pro Ústav molekulární genetiky Akademie věd ČR začal přitom fotit teprve před dvěma lety. „Protože jsou jeho fotografie podle nás velmi zdařilé, oslovili jsme ho, jestli by nechtěl spolupracovat s městem a nafotit kalendář s turisticky nejzajímavějšími lokalitami ve městě a okolí,“ uvedla referentka odboru školství, kultury a cestovního ruchu Lenka Pechoušková.

Také loni přitom kalendář město nechalo nafotit místní amatérskou fotografku. Michaela Bauerová fotila vimperské památky v kombinaci s osudy lidí. „Už v loňském roce jsme zahájili spolupráci s ne úplně profi fotografy a také kalendář pro příští rok ukázal, že to byl dobrý tah. Kalendář jsme poprvé prezentovali ve Freyungu na zemské krajinné výstavě, kde měl úspěch,“ řekla na křtu nového kalendáře vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu Martina Křížová.

Zapojení nové vimperské fotografické krve přitom v případě letošního kalendáře i toho na příští rok přineslo pozitivní efekty. Jak Michaela Bauerová, tak Vojtěch Kohout odkázali hledat a najít ducha místa i jeho poetiku a zachytit ji svým originálním způsobem, a to příjemně nenuceně.

„Není na světě místa, které by mě znalo lépe a zároveň není místa, které by bylo hlouběji otisknuto v mém nitru. Vimperk je pro mě perla,“ vyznal se ze svého vztahu k rodnému městu, kde žije na Brantlově dvoře, Vojtěch Kohout. Ten přitom kalendář navrhl i graficky ve spolupráci s vimperskou tiskárnou Akcent, která ho vytiskla v nákladu osmi set kusů. Koupit je možné ho v městském informačním centru a u některých vimperských knihkupců za sto devatenáct korun.

Zcela vlevo autor snímků v kalendáři Vojtěch Kohout.

Kalendář křtili Vojtěch Kohout, Martina Křížová vedoucí odbor kultury, školství a cestovního ruchu, starostka Jaroslava Martanová a místostarosta Zdeněk Kuncl.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky