ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Vlachovobřezská knihovna sídlí nově na zámku

ZPRÁVA - Čtenáři a knihovnice vlachovobřezské knihovny se konečně dočkali dokončení dlouho připravovaného přesunu knihovny na barokní zámek.

    

  

# Úterý 12/9 2023 - TEXT: Tomáš Přibyl, FOTO: Pavel Kluibr

Loni stoletá vlachovobřezská knihovna sídlila od počátku devadesátých let v poměrně stísněných prostorech místní ZUŠ, ale dnes v úterý 12. září v poledne zahájila svůj provoz v krásných, prostorných a zrekonstruovaných místnostech vlachovobřezského zámku. Jde o místnosti se symbolickým významem, protože v nich pobýval při svých návštěvách našeho regionu velký český spisovatel a básník Jan Neruda.

Stěhování knihovny přitom bylo poměrně dlouhou a náročnou činností. Knihovna má ve svém fondu více než třináct tisíc katalogizovaných svazků. Přesun knihovny proto trval déle než rok a samotná horká fáze stěhování, při které byla knihovna zavřená, začala na začátku června. Na přesuny knih bylo potřeba na 400 krabic od banánů.

Jediné březské knihovnici s přesunem pomáhala cela řada dobrovolníků. Slavnostního otevření se nové prostory dočkaly v sobotu 9. září odpoledne, když pásku přestřihl starosta Vlachova Březí Lubomír Dragoun a o kulturní program se postarala recitační skupina pod vedením ředitelky místní ZUŠ Tatjany Tláskalové, která si připravila hudebně poetické pásmo o Janu Nerudovi a jeho lásce k Anně Tiché.

Dnes v úterý 12. září pak knihovna zahájila na zámku plný provoz – dorazilo sem osmatřicet čtenářů, z nichž šest bylo nových. „Knihovnu tvoří pět zámeckých místností určených pro veřejnost a zázemí pro knihovnickou práci. Slunné dětské oddělení s knihami pro nejmenší, začínající i pokročilé dětské čtenáře, s počítači včetně internetového připojení, stolními hrami a stavebnicemi Lego a Duplo se může pyšnit také překrásným výhledem do krajiny,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ vedoucí knihovny Petra Stejskalová a pokračovala:

„Oddělení naučné literatury představuje klidovou zónu s počítačem a budoucnu snad i pohodlným křeslem. Na oddělení pro dospělé dohlíží ze starobylého obrazu sám Jan Vlastislav Plánek, obrozenec, písmák a vlachovobřezský rodák. Navazující místnost je věnována starší literatuře a návštěvníci zde mohou zhlédnout menší dočasnou výstavu týkající se vztahu Jana Nerudy k Vlachovu Březí.“

Knihovna si od nových prostor slibuje i rozšíření možností setkávání čtenářů i při jiných než čtenářských aktivitách. To se tu dosud odehrávalo hlavně v rámci výtvarných dílniček pro děti, ale podle Petry Stejskalové se chce knihovna pokusit i o besedy a kulturně vzdělávací akce. Další informace o vlachovobřezské knihovně najdete na jejím webu https://vlachovobrezi.knihovna.cz/.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky