ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Libínská rozhledna oslavila 140 let od otevření

ZPRÁVA/OBRAZEM - V sobotu uplynulo na den přesně sto čtyřicet let od slavnostního otevření rozhledny na Libíně. Připomněla to pohodová komorní oslava.

    

  

# Pondělí 18/9 2023 - FOTO: Ladislav Beran

TEXT: Ladislav Beran a Tomáš Přibyl

Výročí si přišlo na vrchol 1096 metrů vysokého Libína nad Prachaticemi připomenout poměrně dost lidí. Zejména to byly rodiny s dětmi, pro které tu v sobotu 16. září Bouda Vysoko a Město Prachatice připravily dvě pohádky v podání Téměř divadelní společnosti. Loutkoherec Viktor se publiku představil v příbězích nazvaných Na stříbrných vlasech a O krásné Janičce a několik dětí do představení i zapojil.

Pak tu bylo možné samozřejmě také vystoupat na rozhlednu, které k její oslavě přálo mimořádně pěkné počasí a vidět bylo opravdu daleko. Kdo vystoupal 138 schodů na dvacet sedm metrů vysokou Věž korunního prince Rudolfa, jak se rozhledna jmenovala po otevření Klubem českých turistů v roce 1883, tak rozhodně nelitoval.

A nelitoval ani ten, kdo se na vrcholu zastavil i kvůli občerstvení a zahnání hladu a žízně. Bouda Vysoko, kterou od loňské sezóny provozuje na Libíně podnikatel Josef Fojta, se na oslavu rozhledny připravila dobře a na místech k posezení tak vládla pohoda a spokojenost.

Druhou část oslavy pak obstaralo vystoupení dvou skvělých hudebníků, kteří už u Boudy Vysoko hráli i v minulém roce. Se skladatelem a kytaristou Paulem Batto přijel opět i kytarista Robert Christian a také je si přišlo poslechnout početné publikum.

Oslava tak přinesla to, co k vrcholu Libína patří už sto čtyřicet let. Tedy výlety jednotlivců, skupin, přátel i rodin, krásný výhled i příjemné počasí. A k tomu i občerstvení, které dodá sílu a také kulturní potěšení pro duši… Organizátorům za to zle poděkovat, protože připravili velmi příjemné odpoledne.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky