ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatický básník vydal silnou sbírku o světle

ZPRÁVA - Básník a bohemista z Živé vily Libor Staněk napsal básnickou nejen melancholii o světle, kterou nedávno uvedlo do světa nakladatelství Dobrý důvod.

    

  

# Čtvrtek 18/10 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Tomáš Přibyl a archiv Libora Staňka

Je to sbírka jednadvaceti básní o jednom dni, který jeden básník strávil od úsvitu do západu slunce sám se světlem. A je to také sbírka, při jejímž čtení před sebou uvidíte to, co básník, a sledujete jeho úvahy o motivech stínu, světla a také slova. Úvahy jsou to přitom někdy až filosofické, a přitom syrové a přímé. - Je to prostě silná poezie o světle.

Autora Světelných básní Libora Staňka zná širší veřejnost asi hlavně z jeho působení s jeho sestrou v Živé vile a kolem festivalu, který se v ní koná. Letos třiatřicetiletý autor z Prachatic vystudoval bohemistiku na Jihočeské univerzitě. Světelné básně, které vydalo malé rodinné nakladatelství Dobrý důvod podporující regionální autory, jsou jeho už druhou sbírkou básní. První se jmenovala Drolení a v roce 2019 ji vydal také Dobrý důvod.

Čtenář světelných básní se hned v úvodu dozví, za jakých okolností tato zajímavá sbírka vznikala. Bylo to na jednom místě, v jeden den, o samotě, na první pokus a bez úprav. Jak tento návod vznikl a jaký měl smysl, čtenář neví, ale po jeho přečtení už prožívá s básníkem od úsvitu do západu slunce jeho setkání se světlem, které začíná a končí na hranici stínu.

Asi nejsilnějším efektem básní na čtenáře je to, že vše s autorem i vidí. Tedy není vůbec těžké si představit, co Libor Staněk viděl a z myšlenek v básních se dá vyvodit, jak se to dotýkalo jeho duše. Není tak od věci napsat, že básnicky vizualizuje působení světla na člověka.

Sbírka navíc dostala originální dvojobal, který s působením světla ve světě také souvisí. Hlavní obal je černobílý a sbírku drží uvnitř tím, že jí obepíná dokola. Vnitřní přebal vznikl tak, že Libor Staněk rozložil na slunci po zemi papíry a na ně různé předměty, které pak světlo na papír otisklo. Každý vnitřní přebal básní je tak křehký artefakt a světelný originál.

Pro čtenáře, kteří potřebují také vědět více o kontextu vzniku sbírky, může být trochu složitější se do této poezie začíst. Absenci vysvětlení smyslu toho, proč básně vznikaly takto, však není úplně obtížné překonat a rozhodně stojí za to Světelné básně přečíst, protože prachatickému básníkovi se podařilo napsat působivou současnou poezii.

Světelné básně

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky