ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatická hra o tajemství, z něhož až mrazí

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nové divadelní představení vzniklé v Prachaticích je příležitostí pro dva hlavní herce a hrdiny a v neděli už ho viděli i ve Strunkovicích nad Blanicí.

    

  

# Pondělí 6/11 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Ve strunkovickém kinosále se teprve podruhé představil v neděli 5. listopadu prachatický divadelní spolek Dutam se svou novou hrou Spolujezdec. Tu napsal prachatický rodák a známý spisovatel David Jan Žák a režíruje ji dvorní režisérka souboru Marcela Haspeklová. Hra, která je podle anotace příběhem o lásce, z které až mrazí, měla premiéru v sobotu 16. září v prachatickém divadle.

Prachatičtí divadelníci dokázali strunkovický kinosál v neděli velmi slušně zaplnit a přijela se na ně podívat i řada jejich příznivců z Prachatic. Hercům i režii se podařilo udržet diváckou pozornost tak, že v sále by byl chvílemi slyšet dopadnout špendlík. A na závěr došlo i na menší improvizovanou besedu, při které autor David Jan Žák zmínil, že Dutam se se Spolujezdcem chystá i na přehlídku o Štít města Prachatic příští rok v březnu.

Představení stojí především na dialozích a krátkém příběhu dvou hlavních postav a tím také na výkonech dvou hlavních herců. Jedním z nich je sám autor David Jan Žák, který kromě toho, že je spisovatelem, také učí na prachatické ZUŠ. A druhým je Jiří Pešek – divadelní technik Kulturních a informačních služeb města Prachatic.

David Jan Žák.

Jednou z věcí, která se jim podařila výborně, je ztvárnění vztahu obou hlavních postav. Pětasedmdesátiminutová jednoaktovka je plná výborných, a přitom stručných dialogů, které se nepokouší o literární krásu nebo vyjádření velkých a složitých myšlenek, ale jdou rovnou na dřeň vztahu řidiče a jeho spolujezdce.

Žánrově jde o psychologické drama, kde nemalou roli hraje symbolika skrytá v kostýmech a ze závěru, který je až lehce hororový, opravdu mrazí. Hra přitom plyne dobře a diváky drží v pozornosti hlavně tím, že jim pointu odhaluje jemně a zvolna. Na konci má pak divák pocit, že neviděl další současnou plytkou komedii, ale hru o něčem podstatném.

Nechybí přitom ani silné lidské nebo vtipné momenty a v představení se dá vysledovat i současný motiv narážející na rozšiřující se mužskou beztvarost až slabost, která je pro ženy nezajímavá. V tomto směru jde o hru, která je o dopadu jednoho rozchodu na psychiku řidiče a spolujezdce.

Vpravo Jiří Pešek.

Od začátku do konce přitom dominuje představení výkon Jiřího Peška, který už v minulosti v Dutamu ukázal, že když už hrát, tak být svou postavou naplno. Odpovídá to přitom i charakteru jeho postavy, takže to hru nerozbíjí. A jak dostává více energie i druhá postava, kterou hraje David Jan Žák, jejich výkony se postupně vyrovnají.

Marcela Haspeklová přitom představení ponechala jeho strohost a jednoduchost. A to i když v minulosti ukázala, že jí je hodně vlastní i práce s mnohoznačnou symbolikou. Udělala přitom dobře, protože takto vzniklo silné představení, které stojí za to vidět, a které i když je vážné, diváka neotráví, naopak ho velmi přímočarým způsobem osloví.

Asi je také pravdou, že po covidové pauze a po sedmi letech od uvedení poslední hry potřebuje Dutam další reprízy, aby se herci ještě víc sehráli, ale na Štítu příští rok v Prachaticích nemusí být Spolujezdec vůbec bez šancí. Naopak.

Dutam patří k aktivním prachatickým divadelním spolkům už od roku 1997. Jeho hlavní režisérkou je Marcela Haspeklová učící na prachatické střední pedagogické a vyšší odborné škole sociální. Ta s Dutamem získala v roce 2009 i cenu za režii, když vystoupili na prachatickém Štítu s její adaptací Stopařova průvodce galaxií.

David Jan Žák je znám hlavně jako literární autor několika úspěšných knih. Zejména je to jeho Návrat Krále Šumavy, který vyšel v roce 2012, stal se bestselerem a vznikl podle něj i třídílný televizní film. Věnoval se však také básnické tvorbě, hudbě a pracoval i jako novinář v Českém rozhlase nebo na TV Nova. Pokud jde o dramatické zkušenosti, natočil v 90. letech také dva krátké hrané filmy a několik let hodnotí představení jako porotce prachatické divadelní přehlídky o Štít města Prachatic. Podle seznamu jeho děl na Wikipedii je Spolujezdec jeho první divadelní hrou.

Divadlo v divadle ve hře hrají Petra Kůsová a Petr Kolín.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky