ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Grand Prix Architektů ocenilo vacovské náměstí

ZPRÁVA - Rozsáhlá rekonstrukce a proměna náměstí ve Vacově získala jedno z ocenění, které rozdala porota třicátého ročníku národní ceny za architekturu.

    

  

# Středa 8/11 2023 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Rekonstrukce a dostavba náměstí ve Vacově se dostala mezi padesátku finalistů letošního jubilejního ročníku Grand Prix Architektů v kategorii urbanismu. Už to samo o sobě je prestižním úspěchem a porota se navíc kvalitu projektu, jehož autorem je strakonický architekt Zbyněk Skala, rozhodla ocenit i čestným uznáním. Těch porotci letos udělili více než obvykle i proto, že se jim ve finále sešlo hodně velmi kvalitních realizací.

Nové vacovské náměstí bylo slavnostně otevřeno loni 1. října a Vacovští se na něj hodně načekali. Jeho původní stav byl hodně neutěšený. „Před dvaceti lety vypadalo centrum Vacova jako jedno šedivé místo s řadou výtluků, kterému na jihozápadní straně dominovala kamenná zeď. Stály tu kostry různých vývěsek, silnice nebyla prakticky vyznačená – byl to tu jeden asfaltový celek,“ řekl bývalý starosta Miroslav Roučka, pod jehož vedením se rekonstrukci podařilo zrealizovat.

Před sedmnácti lety tu byla dokončena první část opravy náměstí. To hlavně dostalo parkoviště a nové povrchy s vyznačením komunikace. A pak se začalo pracovat na druhé etapě. Jejím největším problémem bylo sehnat finanční prostředky a také vybrat architekta a podobu náměstí.

V roce 2014 byl vybrán návrh architekta Zdeňka Skaly, který byl poměrně radikální. Navrhl totiž zrušit starou kamennou zídku a velké zásahy do terénu. Následovala příprava projektu a hledání zhotovitele. Práce za zhruba 31,5 milionu korun začaly poté, co dostal Vacov přidělenou dotaci deset milionů korun z jihočeského krajského investičního fondu a dokončeny byly loni na konci srpna.

Návrh Zbyňka Skaly přinesl Vacovu nejen ráznou proměnu centra, které je konečně náměstím, ale také několik novinek. Tou hlavní je dvoupodlažní objekt, který v přízemí slouží jako kavárna a cukrárna a v prvním podlaží vznikla společenská a komunitní místnost pro několik desítek lidí. Nově také mohou Vacovští na náměstí postavit i májku a obecní vánoční strom a zajímavou novinkou je i rondel k posezení, který vznikl na místě bývalého vodojemu.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky