ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatice jednají o partnerství s novou oblastí

ZPRÁVA - Prachatické zastupitelstvo souhlasilo s jednáním o uzavření partnerské smlouvy s úchvatným horským regionem. Nyní mají Prachatice devět partnerských měst.

    

  

# Čtvrtek 9/11 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTOGRAFIE poskytl zastupitel Robert Zeman

Gruzínská municipalita Akhmeta ležící v gruzínském regionu Kacheti přímo pod majestátním Kavkazem požádala Prachatice o partnerství. Jde o výsledek dlouholetých aktivit zastupitele Roberta Zemana v Gruzii, do kterých se mu podařilo postupně zapojit řadu lidí z Prachatic i Prachaticka včetně stovek dětí, což nyní vytvořilo základ pro vznik nového prachatického partnerství.

Robert Zeman se do Gruzie dostal poprvé v roce 2007 jako mezinárodní pozorovatel tamních voleb a jak přiznal zastupitelům, příroda a lidé jedné z nejkrásnějších evropských zemí ho uchvátily tak, že by se tam klidně i přestěhoval. V roce 2011 pak byl v Gruzii také na konferenci o spolupráci na místní úrovni.

Tam vznikl nápad na první spolupráci Prachatic a obyvatel Gruzie. Jako tehdejší místostarosta inicioval Robert Zeman sbírku hraček pro gruzínské děti ve městě Khashuri, do které se zapojily stovky dětí z prachatických mateřských škol.

Sbírka se přitom opakovala několikrát a měla velký úspěch, protože hraček se vybraly tisíce. Přepravou hraček ji přitom podpořili i čeští podnikatelé podnikající v Gruzii. A nakonec se do ní zapojily také děti z Volar díky iniciativě tamního domečku. Na plnění hraček do krabic se do Prachatic přijeli v roce 2013 podívat i zástupci gruzínské ambasády v Česku.

Letos na jaře se pak Robertu Zemanovi podařilo zorganizovat ve Volarech menší konferenci o udržitelném hospodaření v lesích se zástupci lesnických společností našeho regionu a představiteli gruzínského Národního parku Tušsko a municipality Akhmeta. Gruzínští hosté zavítali i do Prachatic na radnici a také na besedu do kavárny Volné směry. Starosta Akhmety Alexander Pitschleauri pak pozval zástupce Prachatic k nim na letošní slavnosti.

Těch se kvůli zaneprázdněnosti starosty účastnil nakonec z vlastní iniciativy jen zastupitel Robert Zeman, který byl v Gruzii seznámen s jejich žádostí o uzavření partnerství Prachatic a municipality Akhmeta. Tím by vyvrcholily prachaticko-gruzínské aktivity mající dvanáctiletou historii.

"Obě města mají podobný geografický charakter, jsou spíše přírodní a zemědělská - pěstuje se zde především víno, lískové oříšky. Jde o oblast, která je turistická a podobné velikosti jako bývalý okres Prachatice," uvedl Robert Zeman pro zastupitele a dodal: "Partnerství s municipalitou Akhmeta patří k velmi zajímavým, neboť součástí území municipality Akhmeta je i CHKO a NP Tušsko, které jsou jedněmi z nejkrásnějších přírodních rezervací a parků v Gruzii, podobně jako NP Šumava v České republice. To ve své podstatě může být dobrým základem pro rozvoj kulturních, sportovních, turistických i podnikatelských aktivit mezi občany a firmami obou měst."

Návrh předložený prachatickému zastupitelstvu nakonec získal širokou a průřezovou podporu a s jednáním, jehož cílem má být uzavření partnerské smlouvy Prachatic a Akhmety, nakonec souhlasilo devatenáct zastupitelů. Zastupitel Marek Liška byl z jednání omluven a místostarosta Jakub Nepustil se hlasování zdržel.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky